Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gyorgy Frunda: Trebuie adoptat un Cod de Integritate Morală

gyorgy_frunda_trebuie_adoptat_cod_integritate_morala.jpg

Gyorgy Frunda ar vrea un Cod de Integritate Morală.
Gyorgy Frunda ar vrea un Cod de Integritate Morală.

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să invite partidele la consultări privind conflictul de interese şi incompatibilităţile, dacă problema este atât de importantă pentru el. Iată ce declară la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta. El consideră că s-ar impune adoptarea unui Cod de Integritate Morală.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că urmăreşte "cu atenţie şi preocupare" procesul legislativ din Parlament privind intenţia de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese, arătând că nimeni nu poate favoriza membri ai propriei familii în exercitarea funcţiilor publice.

Gyorgy Frunda spune că ar fi fost "înţelept" dacă şeful statului ar fi iniţiat consultări pe această temă: "Cred că preşedintele Iohannis a instituit o procedură sănătoasă, o strategie politică sănătoasă, atunci când este vorba despre legi importante, înainte de dezbaterea în Parlament, a invitat reprezentanţii partidelor parlamentare la Palatul Cotroceni şi până acum s-a ajuns la un consens. Dacă problema este atât de importantă pentru domnia sa, pentru că actul fundamental al ţării nu permite preşedintelui iniţiativă legislativă şi nici un drept de veto asupra legilor votate de Parlament, atunci cred că o strategie înţeleaptă ar fi fost invitarea partidelor şi discutarea motivelor".

În ceea ce priveşte incompatibilităţile, consilierul onorific al premierului precizează că "nu este o problemă nouă. Chiar de la adoptarea legilor care stabilesc anumite incompatibilităţi şi asta nu este doar în legea Agenţiei Naţionale, ci este defalcată pe diferite legi de reglementare sectorială, s-a ajuns la concluzia că trebuie adoptat un cod de integritate morală, care să prevadă toate incompatibilităţile şi să nu existe contradicţii între legi (...). Cred că este în interes social general, subliniez, interes social general şi nu al unui parlamentar sau unui primar ca aceste legi să fie studiate de către cei interesaţi, de membrii Parlamentului României, cu reprezentanţii Consiliului Naţional de Integritate, ai Agenţiei Naţionale de Integritate, ai organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi să se ajungă la un text coerent, eficient social".

Gyorgy Frunda crede "cu tărie şi acesta este şi ecoul societăţii civile că aceste legi trebuie inventariate, trebuie cizelate, şlefuite, trebuie avută în vedere experienţa ultimilor ani din instanţele judecătoreşti şi de la Agenţia Naţională de Integritate şi trebuie adoptat un Cod de Integritate Morală".