Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Maior: România ar trebui să analizeze contramăsuri faţă de Rusia

maior.jpg

George Maior, ambasadorul României în SUA
Sursa imaginii: 
Wikimedia

Interzicerea unui număr de 89 de persoane, dintre care cinci români, de a intra în Rusia face parte din noul război rece. Aprecierea îi aparţine noului ambasador român în SUA, George Maior. Fostul director al SRI mai spune că România ar trebui să analizeze posibilitatea adoptării unor contramăsuri, dacă acestea se impun.

"Aceste evenimente nu vor ajuta la o normalizare pe bază raţională a raporturilor dintre zona euro-atlantică şi Rusia. Probabil este vorba şi de un aspect simbolic, de propagandă", a declarat, la Digi 24, George Maior.

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) a apreciat totodată că tensiunile în regiune vor continua, deoarece menţinerea instabilităţii în estul Ucrainei face parte din abordarea politico-strategică a Rusiei pentru a-şi impune punctul de vedere în negocierile interne constituţionale ale Ucrainei, fiind nevoie, în opinia sa, de o reacţie mai robustă din partea Uniunii Europene şi NATO pe plan economic şi inclusiv militar.

El a adăugat că este de aşteptat să crească şi influenţa Rusiei în interiorul Republicii Moldova, inclusiv din punct de vedere politic şi economic, o zonă-tampon între vest şi est, pentru a bloca apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat o listă cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.

Frankfurter Allgemeine Zeitung notează că premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat, vineri, în conferinţa săptămânală de presă, că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia.

Premierul belgian, Didier Reynders, a confirmat informaţia, precizând că pe listă se află 89 de persoane.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Sursa: Digi24