Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban, despre cazul Şova: Trebuie modificată hotărârea declarată neconstituţională

PNL îşi menţine punctul de vedere că votul dat deja în cazul senatorului Dan Şova trebuie reinterpretat. O spune la RFI prim-vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban, care precizează că "trebuie modificată hotărârea care a fost declarată neconstituţională, iar în hotărâre trebuie trecut că s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţarea cererii procurorilor" de reţinere şi arestare preventivă.

Ludovic Orban declară că liberalii îşi menţin poziţia în cazul Şova: "Ne vom susţine punctul de vedere, care este de bun simţ: votul a fost dat, numai interpretarea votului a fost neconstituţională, votul în sine a fost dat regulamentar, oamenii şi-au exprimat voinţa, deci este normal să refaci hotărârea în sensul Constituţiei şi anume să constaţi că s-a întrunit numărul de voturi necesare pentru încuviinţarea solicitării formulate de DNA. Dacă nu va reuşi să fie adoptat acest punct de vedere, în mod evident că nu vom boicota votul, pentru că dacă am boicota votul, înseamnă că practic l-am scăpa pe Şova".

Întrebat dacă ar fi posibilă o reinterpretare a votului din punct de vedere legal, Orban a răspuns: "Cum să nu? Deci trebuie modificată hotărârea care a fost declarată neconstituţională, iar în hotărâre trebuie trecut că s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţarea cererii. Este simplu, trebuie adoptată o hotărâre care să modifice hotărârea aia care a fost declarată neconstituţională".

Comisia Juridică din Senat nu a reuşit marţi să se pronunţe pe această temă, votul fiind egal. Asta înseamnă că plenul Camerei superioare va decide care e calea de urmat.

Senatorii au respins în luna martie cererea procurorilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD, Dan Şova. Hotărârea a fost declarată ulterior neconstituţională.