Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Dumitrescu (PSD): Suferim în comisiile parlamentare, din cauza votului uninominal

Sistemul de vot uninominal a fost un eşec, declară la RFI social-democratul Cristian Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului. Camera Superioară a adoptat legea alegerilor parlamentare ce prevede întoarcerea la votul pe liste şi menţinerea pragului electoral de 5%.

Ce schimbă legea alegerilor parlamentare? "Se schimbă radical două lucruri. În primul rând, sistemul de vot, în sensul că se renunţă la acel vot nefericit uninominal, care în România nu a dat rezultatele scontate, ci din contră, a generat un Parlament de şase sute de persoane şi situaţii de-a dreptul incredibile, în care există într-o circumscripţie electorală doi deputaţi sau doi senatori, ceea ce face ca principiul reprezentativităţii să fie încălcat şi este un principiu fundamental în democraţie. Este un aspect esenţial, pentru că înlocuieşte sistemul acesta al votului uninominal cu un sistem de vot pe listă, care a fost exersat până în 2004-2008 în România şi care a fost relativ corect, nici un sistem nu este perfect, dar este cel mai corect în ceea ce priveşte distribuirea numărului de mandate pentru partide, în funcţie de rezultatul procentual pe care-l obţin la nivel de ţară", spune Cristian Dumitrescu.

"Al doilea aspect care este foarte important este reducerea substanţială a numărului de parlamentari, atât deputaţi, cât şi senatori. Deci scade nu faţă de Parlamentul actual, ci faţă de Parlamentul de dinainte de modificarea care a dus la votul uninominal cu o sută de parlamentari", precizează el.

 

"Votul uninominal a fost un eşec"

 

Cristian Dumitrescu afirmă că votul uninominal a fost un eşec: "Democraţia noastră relativ tânără a demonstrat că un experiment de tipul votului uninominal nu a dat rezultate. A fost o întreagă dezbatere, ştiţi ce presiune uriaşă a fost din partea societăţii civile şi chiar din clasa politică s-a dorit această modificare, în sensul votului uninominal. Rezultatul? Ştiţi cum e, victoria are nenumăraţi părinţi, înfrângerea sau situaţia neplăcută nu are nici o paternitate, dar asta a fost situaţia. Părerea mea e că nu avem suficientă experienţă şi maturitate în democraţie, pentru a exersa alte tipuri de alegeri. Votul uninominal pur, ăsta pe care l-am exersat a fost un eşec, ar mai fi varianta unui vot mixt, unde să existe şi liste şi uninominal şi altă variantă nu mai e, decât varianta actuală proporţională. Dar dacă noi am eşuat pe chestia cu votul uninominal, un sistem mixt cred că nu ar produce, în opinia mea personală, acele aşteptate modificări de substanţă care să ducă la creşterea calităţii clasei politice, la mai multă reprezentativitate a oamenilor cu anumită experienţă în Parlament".

Votul uninominal nu a acoperit necesarul de specialişti din comisiile parlamentare, precizează Cristian Dumitrescu. "Avantajul votului pe listă, deşi are şi dezavantaje, normal, pentru că lista e la mâna partidelor şi a conducerii partidelor, dar acest lucru este în acelaşi timp şi un lucru pozitiv. Partidele vor avea întotdeauna (...) grijă să aibă suficienţi oameni de foarte bună calitate ca şi medici, ca şi jurişti, ca şi specialişti, pe liste, în aşa fel încât să se acopere specialităţile din comisii, unde noi astăzi suferim, pentru că la votul uninominal a contat eminamente carisma şi capacitatea unui candidat de a aduce voturi", spune vicepreşedintele Senatului.