Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hosni Mubarak, rejudecat pentru uciderea a 846 de protestatari

mubarak.jpg

Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak va fi rejudecat
Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak va fi rejudecat
Sursa imaginii: 
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Fostul președinte egiptean, Hosni Mubarak va fi rejudecat pentru omorârea a peste 800 de protestatari la manifestaţiile violente din 2011 soldate cu înlăturarea regimului său. La finalul anului trecut, el fusese absolvit de această acuzaţie, însă o instanţă din Cairo a decis, joi, că fostul lider egiptean trebuie să răspundă pentru evenimentele dramatice din urmă cu patru ani.

Curtea de Casație din Cairo a anulat abandonarea acuzațiilor de complicitate la uciderea a 846 de protestatari în timpul revoltei din 2011. Asta după ce, în iunie 2012, Hosni Mubarak fusese condamnat în primă instanță la închisoare pe viață pentru complicitate la uciderea acestor protestatari în timpul revoltei populare din urmă cu patru ani, care a condus la înlăturarea sa de la putere. La 29 noiembrie 2014, un alt tribunal a ordonat ulterior abandonarea acestor acuzații, absolvindu-l astfel pe Mubarak. Parchetul a atacat decizia și Curtea Supremă a acceptat acest recurs, anulând practic sentința din noiembrie anul trecut.

În acest context, instanţa din capitala Egiptului va pronunța o nouă sentință în acest caz pe 5 noiembrie 2015, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Mubarak, care a condus Egiptul cu o mână de fier timp de trei decenii, a făcut deja trei ani de închisoare în alte dosare împotriva sa. Luna trecută, fostul președinte egiptean și cei doi fii ai acestuia au fost condamnați la câte trei ani după gratii fără drept de eliberare condiționată, într-un dosar de corupție.

Hosni Mubarak are acum 87 de ani.