Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miză constituțională la alegerile parlamentare din Turcia

606x340_307262.jpg

Alegeri parlamentare în Turcia
Sursa imaginii: 
euronews.com

Alegerile parlamentare din Turcia de duminică sunt văzute ca o etapă crucială în evoluția țării pe scena internațională, precum și o consultare populară asupra viitorului președintelui Erdogan însuși. Acesta își dorește schimbări importante pe care le poate obține dacă partidul de guvernământ obține majoritate.

Cândva foarte apreciat și curtat de diplomați și experții internaționali ca model și exemplu pentru cum integrează Islamul, democrația și economia, acum despre Erdogan se spune că a deturnat sensul democrației și cursul spre o țară liberă, pentru că în ultimii 10 ani nu a făcut decât să acumuleze putere și să sufoce pluralismul politic. Suntem în momentul în care președintele își dorește modificarea Constituției pentru a consolida puterea instituției prezidențiale. Maniera este contestată de cancelariile internaționale – după ce a redus influența armatei în politică, Erdogan a atras puterile și privilegiile pe care le-a avut mai mult de zece ani în calitate de premier către instituția prezidențială în august anul trecut, când a devenit primul președinte ales în mod direct.

Modelul Putin, scrie presa internațională, la fel ca liderul de la Kremlin a schimbat fotoliul de premier cu cel de președinte – Erdogan reușește să fie cea mai înaltă autoritate a statului turc orice ar face.

Din portretul pe care îl creionează media președintelui turc nu lipsesc acuzațiile de corupție

Acuzațiile care provin din conversații telefonice preluate de social media în Turcia implică și anturajul președintelui. În cea care a făcut cea mai mare vâlvă, președintele este îngrijorat de ancheta procurorilor în afacerile imobiliare ale fiului său, căruia îi spunea, potrivit transcrierilor să scape de cele câteva zeci de milioane de dolari pe care le-ar fi avut în casă. Erdogan a spus atunci că înregistrarea este falsă și l-a acuzat pe fostul său aliat, un influent cleric musulman care locuiește acum în exil în Pennsylvania, că încearcă să îi submineze guvernul.

Așa s-a ajuns la cea mai agresivă cenzură pe Internet în Turcia

Consecința dezvăluirilor de pe rețelele de socializare a fost blocarea tuturor canalelor în timpul scandalului de corupție – în opinia președintelui turc Twitter este ce mai mare amenințare din lume.

Miza alegerilor de duminică este de fapt modificarea Constituției în Turcia, scrie presa internațională

Erdogan a declarat public că nu se va mulțumi cu o poziție simbolică de președinte, în umbra predecesorilor săi, din punct de vedere constituțional este obligat să nu aibă relații cu partidele politice, dar, cu toate acestea a fost prezent în centru campaniei electroale cu mitinguri organizate peste tot în țară și cu apariții la televiziune. A făcut campanie pentru un sistem prezidențial, și nu pentru cel parlamentar curent, și își dorește ca partidul care deține acum majoritatea și a dat premierul, să câștige alegerile și o altă largă majoritate, pentru că astfel va avea cale liberă la modificarea constituției în sensul dorit de el. Partidul premierului Ahmet Davutoglu trebuie să câștige 330 de locuri în parlament pentru o schimbare prin vot a Constituției, sau 367 de locuri pentru a-și atinge scopul fără să mai fie nevoie de referendum. Problema este că la ultimul sondaj partidul pro-kurd a performat bine și dacă depășește 10% din pragul electoral va lua locurile care în mod normal sunt realocate partidului de guvernământ. Potrivit observatorilor, un succes al partidului pro-kurd ar însemna chiar dificultăți în formarea unei majorități parlamentare pentru partidul premierului.