
Politică
Preşedintele Iohannis îi cere demisia premierului Ponta, urmărit penal de către DNA
premierul_victor_ponta_citat_la_dna.jpg

ACTUALIZARE 12: Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să trimită cererea DNA de avizare a urmării penale în cazul lui Victor Ponta la Comisia Juridică, aceasta urmând să informeze când întocmeşte raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei Ion Ciolacu.
ACTUALIZARE 11: Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga susţin într-o declaraţie comună de presă că Victor Ponta "trebuie să demisioneze imediat", arătând că "acuzațiile împotriva sa sunt incompatibile cu funcţia de prim-ministru".
ACTUALIZARE 10: Premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.
"Am avut cu preşedintele Iohannis o discuţie instituţională extrem de corectă şi civilizată! Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demită! Cred că respectarea principiilor constituţionale este esenţială pt societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări! Asta ar insemna dictatura şi cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pt noi toţi!", scrie Victor Ponta pe Facebook.
ACTUALIZARE 9: Preşedintele Klaus Iohannis cere demisia premierului Victor Ponta: "Astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta".
Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)
ACTUALIZARE 8: Preşedinta Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, spune că premierul Victor Ponta trebuie să-şi continue mandatul. Ea susţine că este suspectă apariţia acestui dosar în care Ponta este urmărit penal, în ziua depunerii moţiunii de cenzură a PNL.
ACTUALIZARE 7: Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea: "Este mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta chiar în ziua moţiunii. Victor Ponta nu are nici un motiv să îşi dea demisia!".
ACTUALIZARE 6: Premierul Victor Ponta a postat pe Facebook, imediat după ieşirea de la DNA, documente primite în 2009 din partea Complexurilor Energetice Turceni şi Rovinari şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, în care este scris că între Cabinetul său de avocatură şi aceste firme nu au fost relaţii contractuale.
Documentele sunt însoţite de titlul "Dovezi ale neimplicării în cazul Turceni-Rovinari" şi de mesajul: "Câteva informaţii despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA. Situaţia este clară din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face în Parlament!".
ACTUALIZARE 5: Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni-Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA, citat de Mediafax.
Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii susţin că în realitate premierul nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.
Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția", mai spun procurorii anticorupţie.
DNA susţine că în realitate Ponta nu a efectuat nici una dintre activitățile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.
Conform sursei citate, firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresă" a acestuia.
Premierul Victor Ponta, la sediul DNA
ACTUALIZARE 4: Comunicat DNA, citat de Agerpres: "În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru".
ACTUALIZARE 3: Reacţia lui Victor Ponta, după audierea la DNA: "Sunt suspect în dosarul lui Şova, pentru activitatea de avocat în 2007-2008 şi de asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe Şova ministru".
Întrebat de presă dacă va demisiona, Victor Ponta a răspuns că politica se face în Parlament, nu la DNA şi nu a mai dorit să facă alte declaraţii.
ACTUALIZARE 2: Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni-Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA.
ACTUALIZARE 1: Premierul Victor Ponta a anunţat că este considerat suspect de către DNA în dosarul Şova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008 şi pentru faptul că este în conflict de interese, pentru că l-a propus ministru pe acesta.
Premierul a fost chemat de procurorii DNA pentru a da declaraţii în dosarul senatorului Dan Şova, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.
Social-democratul Dan Şova este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
Dan Şova este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc.
Senatul a respins marţi cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.