Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest în fața Guvernului, pentru demisia lui Ponta

Aproximativ 250 de persoane protestează, vineri seară, în faţa Guvernului, cerând demisia premierului Victor Ponta, urmărit penal de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

Protestatarii s-au adunat în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, în jurul orei 18.00, precizeaza agenta Mediafax.

Oamenii au steaguri, portavoce şi pancarte inscripţionate cu mesaje precum "Stop masacrării României, "La mulţi ani, Victor Ponta, cu executare", "Klaus, scapă-ne de impostor", "Ponta, nu mai sta, demisia".

În acelaşi timp, manifestanţii strigă "Ponta, nu uita, puşcăria e casa ta, "Ponta la puşcărie", "Jos, jos premier mincinos" și "Copy-paste".

La fața locului sunt mobilizate forțe ale Jandarmeriei.

Oamenii s-au adunat în Piața Victoriei în urma unui mesaj postat pe Facebook, prin care românii erau chemați să protesteze, începând cu ora 18.00, față de refuzul premierului Victor Ponta de a demisiona după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa în acelaşi dosar în care este vizat şi fostul ministru Dan Şova.

”Este inadmisibil să avem un premier urmărit penal care nu vrea sa demisioneze! (...) Victor Ponta este iresponsabil, îşi bate joc noi, refuzând să demisioneze”, spun organizatorii protestului.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situație imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moțiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.