Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta: Nu mă consider vinovat, nu demisionez

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit în această dimineață pentru a discuta situaţia liderului PSD, premierul Victor Ponta. El este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Premierul a vrut să se asigure de sprijinul celorlalte partide din coaliţia de guvernare. El îşi legitimează decizia de a nu demisiona din fruntea guvernului.

”Este un moment dificil pentru mine personal şi politic, am trecut peste multe de acest gen şi voi trece în continuare. Am o datorie de conformitate pe care intenţionez să o exercit. Am de îndeplinit mandatul primit de la români şi Parlament.

Dar, în calitate de prim ministru, lider politic şi membru al coaliţiei, am obligaţia de a da explicaţii cetăţenilor acestei ţări.

Nu am intenţia de a lupta cu justiţia, dar, ca orice cetăţean am dreptul să îmi spun punctul de vedere, că mă consider nevinovat de acuzaţiile aduse, voi merge de câte ori voi fi chemat în faţa procurorilor, judecătorilor, voi prezenta toate datele pe care le deţin, sunt convins că în final se va stabili adevărul.

Voi contesta ordonanţa emisă joi de procurorul de caz, pentru că până acum nu am avut ocazia să fiu audiat de către nimeni şi e dreptul constituţional al oricărui om de a fi ascultat când e acuzat de ceva”.

Cât îi privește pe liderii Partidului Social Democrat, aceștia discută aceeași problemă mâine, de la ora 15, la Palatul parlamentului.

Vă amintim, premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în dosarul Turceni – Rovinari. Faptele ar fi fost săvârşite în anii 2007 – 2008, în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situație imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.