Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se rezolvă în Italia cazurile de corupţie la nivel înalt?

berlusconi.jpg

Silvio Berlusconi

Italia nu incriminează corupția, luarea de mită însă se pedepsește cu închisoarea. Rămâne la latitudinea instanței să stabilească durata detenției de la 4 până la 12 ani, în funcţie de gravitatea cazului, de cuantumul mitei, de circumstanțele şi antecedentele celui vinovat. Dar întotdeauna există excepții care încalcă regula. Mai ales în cazul politicienilor sau a celor bogați. Şi un exemplu mai elocvent decât cel al fostului prim ministru Silvio Berlusconi...nu există.

În cadrul unei iniţiative condamnată ca fiind o modalitate pentru a-şi rezolva propriile probleme legale, Silvio Berlusconi a propus, pe vremea celui de al treilea său mandat ca prim ministru - o lege controversată de a reduce lungimea proceselor, exact în aceeaşi perioadă în care era acuzat de corupţie în două procese abia începute. Asta prin anul 2009.

Sistemul de justiţie din Italia are mare nevoie de reformă - cifrele arată că există o coadă de 3,6 milioane de dosare penale şi 5,4 milioane civile. Timp de mai mulţi ani, Berlusconi prin poziţia sa politică a reuşit să scape de procese datorită imunităţii în timpul ocupării unei funcţii publice. În vreme ce era implicat în peste 20 de procese, începute de prin 2003, iar dosarele Rubygate şi Mediaset sunt câteva dintre ele, abia din 2014, la 78 de ani,  a început să plătească pentru faptele sale. În primul proces, Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi a primit interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră pe care a plătit-o. A făcut apel la decizie, iar în acest an a fost achitat de instanţa supremă. În dosarul Mediaset, Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a "umflat" costurile de achiziţie a drepturilor de difuzare pentru mai multe filme. Din cauza vârstei înaintate, a primit doar un an de muncă în folosul comunităţii, an care s-a încheiat cu două luni mai devreme pe motiv de „bun comportament”.

La începutul anului 2014, pentru prima data în istoria Italiei, Senatul de la Roma s-a constituit ca parte civilă în procesul pentru corupţie deschis împotriva fostului premier italian Silvio Berlsuconi, care era judecat la Napoli, pentru coruperea unui senator de stânga, în 2006, cu scopul de a prăbuşi Guvernul Romano Prodi. La 27 noiembrie, el a fost exclus din Senat, în urma unei condamnări definitive la un an de închisoare pentru fraudă fiscală, an pe care nu l-a mai executat tot din cauza vârstei înaintate. Deci s-a demonstrat odata în plus că atunci când ai bani şi influenţă – legea poate fi schimbata. Asta chiar şi în Italia.