Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R. Moldova: Campania electorală pentru alegerile locale, pe ultima sută de metri

afis.jpg

Afișaj electoral în Republica Moldova
Image source: 
Valeria Vițu

La 14 iunie, în R.Moldova se vor desfășura alegerile generale locale. Ziua scrutinului este un moment de răscruce pentru viitorul european al Republicii Moldova, întrucât nu sunt aleși doar primarii și consilierii în fiecare localitate, ci este aleasă și direcția în care va merge R.Moldova, susțin unii comentatori moldoveni. Bătălia cea mare se va da pentru Capitală, în cursă fiind înscriși 17 candidați, iar potrivit celui mai recent sondaj, candidatul Partidului Socialiștilor, formațiune pro-rusă îl devansează pe liberalul Dorin Chirtoacă, care își dorește cel de-al treilea mandat de primar în capitală.

Cu o săptămână înainte de alegerile locale, mii de oameni au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale la proteste. Cetățenii s-au împărțiți in trei tabere - unii au venit la un miting al Partidului Liberal, în susținerea candidatului la funcția de primar, Dorin Chirtoacă. Alții, într-un număr cu mult mai mare au participat în Scuarul Catedralei la o manifestație împotriva guvernării, desfășurată de Platforma Dreptate și Adevăr (DA). Câțiva cetățeni au ieșit la o acțiune, organizată de Blocul "Lista Poporului”, care-l are în frunte pe Igor Căldare, candidat la funcția de primar de Chișinău. Și pentru a evita altercațiile dintre participanții la manifestații, polițiștii au format un cordon de protecție printre protestatari. Liberalii susțin că în spatele Platformei Civice „DA” stau alți oligarhi care profită de nemulțumirea și dezamăgirea cetățenilor. Potrivit liderului liberal, oamenii care au încercat să blocheze mitingul PL au fost oamenii socialiștilor, și câțiva dintre ei - oameni neinformați și manipulați. ”Eu sunt în lupta politica din 1988, însă, așa ceva în istoria luptei noastre nu s-a întâmplat, când oameni de dreapta atacă partidul de dreapta care le apără interesele. Este regretabil faptul că cetățenii s-au lăsat manipulați, fiind săraci și împotriva furtului miliardului, și au trecut de partea celor care i-au furat. Asta este de fapt o tragedie!”, susține Ghimpu.

De cealaltă parte, oamenii care au participat la manifestația Platformei Dreptate și Adevăr i-au huiduit pe liberali și au scandat ”Trădători” și ”Iuda”, menționând că liberalii intenționat au ocupat Piața Marii Adunări Naționale pentru a nu le permite cetățenilor să protesteze într-un număr mai mare în centrul orașului. Presa de la Chișinău scrie că Mihai Gimpu și prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc s-ar fi întâlnit cu doar câteva zile înainte de evenimentul programat de Platforma civică, iar manifestația liberalilor a fost desfășurată tocmai pentru a zădărnici mitingul membrilor Platformei Civice ”DA”, care au cerut condamnarea celor care se fac vinovați de dispariția unui milirad de euro din sistemul bancar din R.Moldova.

Sondaj:Candidatul socialiștilor și cel al liberalilor, în turul doi în Chișinău Potrivit sondajului de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor,  Zinaida Greceanîi, candidatul din partea Partidului Socialiștilor ar obține 26,4 la sută din voturi, iar pentru liberalul Dorin Chirtoacă ar vota 24,3 dintre cetățeni. Cei doi sunt urmați de candidatul Blocului Electoral „PPEM - Iurie Leancă”, Oazu Nantoi, cu 5,6%, cel al PLDM, Serafim Urechean, cu 4%. Datele sondajului arată că voturile s-ar repartiza la fel și în Consiliul Municipal Chișinău. Partidul Socialiștilor ar acumula aproape 30 la sută din voturi, Partidul Liberal - 18%, Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă” – 10%, Partidul Nostru - 7%, Partidul Liberal Democrat din și Partidul Comuniștilor câte 5%, iar Partidul Democrat  - 4%.

Promisiuni electorale – demontarea gheretelor, reabilitarea râului Bâc, promovarea produselor moldovenești

Spre exemplu, una dintre priorităţile Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi este transformarea Chişinăului într-un oraş modern şi amenajat cu un centru istoric frumos, iar candidatul formațiunii la alegerile pentru Chișinău, Ilian Cașu e de părere că chioșcurile din Chișinău trebuie demontate. La 10 iunie, formațiunea condusă de Usatîi anunță un marș național cu genericul ”Pentru Alegeri Corecte”.

Serafim Urechean, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău susţine că va “renaşte faima pierdută a Chişinăului de a fi considerat unul dintre cele mai verzi şi curate oraşe din Estul Europei”.În programul său electoral, el îşi asumă angajamentul de a asigura ca fiecare locuitor al oraşului să aibă la dispoziţie un parc, o grădină publică sau teren sportiv de calitate. Serafim Urecheanu, candidatul formațiunii are planuri ambițioase pentru reabilitarea râului Bâc. Urechean îşi asumă angajamentul să transforme fluviul cu o lungime de 155 km într-unul navigabil, cu zone de agrement şi odihnă pentru localnici şi turişti.

Vasile Chirtoca, candidatul Partidului Comuniștilor pentru fotoliul de Primar General al Municipiului Chișinău propune susţinerea proiectelor ecologice, crearea unui sistem electronic de administrare a Chișinăului. Candidatul comuniștilor la funcţia de primar al capitalei susține că imediat după victoria de la alegerile din 14 iunie, în Chişinău va fi creată o companie ipotecară municipală, care va oferi credite în lei pentru procurarea apartamentelor pe o perioadă de 25–30 de ani, cu o rată a dobânzii de 7 la sută anual.

Monica Babuc candidează la primăria Chișinău din partea Partidului Democrat. Aflată în vizită la Fabrică de bomboane Bucuria, Monica Babuc, a declarat că ”Produsele care au devenit simbol pentru această ţară, printre care se numără şi bomboanele moldoveneşti, vor fi promovate de Primăria Chişinău”. Totodată, Monica Babuc a anunţat că, odată ce va deveni primar al Capitalei, va organiza pieţe volante în toate zonele Chişinăului, unde, atât producătorii autohtoni din ţară, dar mai ales cei din suburbiile oraşului să poată să îşi vândă, în condiţii decente, produsele.

Iar candidatul Partidului Popular European, Oazu Nantoi consideră că Chişinăul are nevoie de un plan urbanistic general, care odată elaborat să fie realizat. Echipa lui Oazu Nantoi vine cu ”un concept nou, un model de oraş sănătos, acest model este cunoscut în toată lumea. Acest model vine să poziţioneze starea de bine a cetăţeanului, starea de bine atât spirituală, cât şi fizică prin politici, dar şi strategii. În altă ordine de idei, reorganizarea instituțională este prioritatea noastră de baza, să avem la Chișinău o structură precum este la Praga, Tallinn sau Riga”.

În nordul R.Moldova, la Bălți, printre candidații înscriși în cursă este și controversatul om de afaceri, apropiat Rusiei, Renato Usatîi. El ar avea șanse să obțină victorie în nordul R.Moldova, ținând cont că în acea regiune locuiesc mulți ruși. Amintim că, formațiunea ”Patria” pe care o conducea toamna trecută Renato Usatîi a fost exclusă din cursa electorală pentru parlamentare, cu doar câteva zile înainte de scrutin, pe motiv că ar fi primit finanţare ilegală pentru campanie din afara ţării. Usatîi s-a făcut remarcat prin organizarea mai multor concerte grandioase la care au participat interpreți din Rusia.

A început tipărirea buletinelor de vot

Tipografia Centrală a început în acest weekend tipărirea buletinele de vot pentru alegerile locale din 14 iunie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru validarea alegerilor rata de participare a alegătorilor din fiecare circumscripţie trebuie să fie de 25 la sută din alegătorii înscrişi în listele de bază şi cele suplimentare. Alegerea primarilor şi consilierilor se desfăşoară în circumscripţii electorale în oraşe, sate, comune, dar și raioane şi municipii de pe teritoriul R.Moldova (cu excepția localităţile controlate de regimul neconstituţional din raioanele de Est ale ţării). În regiunea autonomă Gagauz Yeri se aleg doar primari şi consilieri de nivelul I în cele 26 de circumscripţii electorale orăşeneşti, săteşti şi comunale.

Comisia Electorală Centrală a stabilit că în cadrul scrutinului vor fi aleşi în total 898 primari şi 11.680 consilieri. Alegerile primarilor municipiilor, oraşelor, satelor şi comunelor au loc în baza votului uninominal. În circumscripţiile în care în primul tur niciun candidat la funcţia de primar nu a obţinut mai mult de jumătate dintre voturile valabil exprimate în circumscripţia respectivă, se va organiza al doilea tur de scrutin la 28 iunie 2015. Alegerile consilierilor au loc în baza sistemului electoral proporţional. Distribuirea mandatelor se efectuează după formula d’Hondt, între listele de candidaţi ale partidelor şi candidaţii independenţi.