Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Contractele casei de avocatură Şova cu companiile de stat : un vârf de iceberg ?

Contracte între diverse case de avocatură şi instituţii de stat au mai ridicat de-a lungul timpului semne de întrebare presei şi Curţii de Conturi care a cerut chiar implicarea procuraturii în verificarea lor şi rambursarea banilor. Expertul în probleme de integritate Radu Nicolae de la Centrul de Resurse Juridice spune că, într-adevăr, cazul casei de avocatură « Şova şi asociaţii » nu e singular şi nici complexurile energetice Turceni şi Rovinari nu sunt singurele care au semnat astfel de contracte secretizate deşi aveau proprii jurişti. Acesta a fost şi motivul pentru care Curtea de Conturi a cerut verificarea lor în mai multe rapoarte.

Expertul Radu Nicolae spune că nu toate contractele dintre case private de avocatură şi stat sunt în neregulă : dacă acestea respectă legea achiziţiilor publice şi au un temei, nu există motive să fie puse sub semnul întrebării. De asemenea, poate fi înţeleasă nevoia apelării la servicii ale unor case mari de avocatură în cazul unor litigii internaţionale cu miză financiară mare pentru statul român sau în cazul unor dosare complexe, cum ar fi cele de privatizare, mai spune la RFI Radu Nicolae. Sunt însă şi unele cazuri în care s-ar impune, la fel ca în dosarul Turceni şi Rovinari, o anchetă a justiţiei pentru stabilirea unor eventuale fraude. « Nu putem spune că toată această piaţă este îmbâcsită de corupţie pentru că nu ar fi realist şi nu există date în sensul acesta ci doar nişte probleme punctuale care au fost ridicate, fie de către mass media, fie de către Curtea de Conturi. De aceea cred că o analiză mai atentă a unor astfel de cazuri de către instituţiile abilitate şi mă refer la Parchet şi la DNA nu poate decât să aducă lumină şi să ne lămurească cu privire la astfel de contracte », a declarat la RFI expertul în probleme de integritate al CRJ.

Rapoartele din ultimii ani ale Curţii de Conturi au arătat că mai multe instituţii publice „au efectuat cheltuieli foarte mari cu societăţi/cabinete de avocatură, deşi au structuri juridice proprii”. Între acestea se numără Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care a cheltuit doar în perioada 2008 – 2010 aproape 90 de milioane de lei reprezentand onorarii plătite caselor de avocatură deşi dispunea, în acelaşi timp, de 653 de angajaţi cu specialitate juridică. Şi Societatea Naţională Loteria Română, Poşta Română, Metrorex, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Administraţia Naţională Apele Române, Garda Naţionala de Mediu dar şi mai multe ministere, între care ministerul sănătăţii, se află pe lista instituţiilor publice care au încheiat astfel de contracte puse sub semnul întrebării de către experţii Curţii de Conturi.