
Politică
Chiril Gaburici: Republica Moldova ar putea intra în incapacitate de plată
chiril_gaburici_republica_moldova_ar_putea_intra_in_incapacitate_de_plata.jpg

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Potrivit prim-ministrului, o delegație a FMI urmează să viziteze R.Moldova săptămâna viitoare, după alegerile locale generale, pentru a purta negocieri cu autoritățile.
"Se vorbește foarte mult despre sistemul financiar-bancar. Eu sunt într-un fel responsabil de negocierile care urmează cu Fondul Monetar Internațional. Acum este perioada alegerilor locale, toată lumea este implicată, eu într-un fel sunt singur și încerc să mă pregătesc de vizita celor de la Fondul Monetar Internațional", spune premierul.
Totodată, Chiril Gaburici susține că una dintre condițiile FMI privind semnarea unui nou acord de împrumut pentru R.Moldova ar fi lichidarea celor trei bănci și anume Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, de unde a fost și sustras un miliard de euro.
"În prezent, FMI are mai multe așteptări, inclusiv lichidarea celor trei bănci cu probleme. Eu am venit cu argumente, cifre, am prezentat calculele Băncii Naționale. Reiterez, lichidarea băncilor este o soluție care ar salva cheltuielile adiționale pe care noi le avem lunar pentru a întreține acest bănci. Foarte tare îmi doresc să fie încheiat cu acord cu FMI, asta este o soluție bună pentru R.Moldova", afirmă prim-ministrul Gaburici.
Şeful Executivului dă asigurări că a discutat cu partenerii politici pentru a putea soluționa cerințele FMI: "Va fi greu, dar sper foarte mult că vom reuși. Aceasta este unica soluție care ar putea ajuta R.Moldova de a ieși din situația în care se află acum".
La mijlocul lunii mai, Fondul Monetar Internațional a revizuit radical prognozele privind evoluția economiei R.Moldova în 2015 și estimează că în acest an PIB va scădea cu un procent, față de creșterea de 3,5% prognozată în raportul din octombrie 2014, scrie portalul mold-street.com.
Potrivit estimărilor FMI, în anul 2015, pentru prima data, datoria totală a Moldovei va egala valoarea PIB, în timp ce în 2014 aceasta a constituit circa 78% din PIB. FMI avertizează în ultimul raport că declinul ar putea fi și mai mare în cazul în care R.Moldova nu-și va reduce datoriile din sectorul privat.
Ultimul acord cu FMI s-a finalizat în 2013 și de atunci, autoritățile moldovene nu au mai reușit să încheie un nou program.