Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi: “Dacă anchetele DNA n-ar fi ajuns în anumite zone, n-ar fi existat preocupare să se modifice Codul penal”

kovesi.jpg

Şefa DNA vede o legătură între anchetarea politicienilor şi preocuparea acestora de a aduce modificări Codului Penal
Sursa imaginii: 
RFI

Procurorul-şef al DNA face o paralelă clară între anchetarea politicienilor şi preocuparea acestora de a aduce modificări Codului Penal. Laura Codruţa Kovesi spune, într-un interviu pentru Adevărul, că, dacă anchetele DNA n-ar fi vizat anumite persoane, n-ar fi apărut intenţia clasei politice de a aduce modificări Codului penal. În plus, Kovesi vorbeşte şi despre o serie controverse apărute în mandatul său: relaţia dintre SRI şi DNA, justiţia televizată, valul de arestări preventive şi presiunile la care sunt supuşi procurorii.

Laura Codruţa Kovesi este de părere că interesul clasei politice faţă de Codurile penal şi de procedură penală are o legătură directă cu anchetarea anumitor personaje. “Constat că dacă anchetele DNA n-ar fi ajuns în anumite zone, n-ar fi exista preocupare să modifice Codul penal”, spune şefa DNA, care subliniază că, în opina sa “ar trebui să existe în fiecare partid o linie de politică penală pe care o susţine sau nu partidul respectiv”.

În ceea ce priveşte relaţia cu SRI, Kovesi recunoaşte colaborarea cu serviciul de informaţii şi spune că nu are de ce să nu recunoască acest lucru: “Mi-ar fi ruşine să colaborez cu infractorii, cu politicienii corupţi, dar nu cu o instituţie a statului”, spubliniază procurorul, care atrage totuşi atenţia că “în anii anteriori, foarte multe dintre dosare se deschideau ca urmare a unor sesizări venite de la SRI. În prezent, peste 90 % din dosarele deschise la DNA sunt dosare deschise ca urmare a unor sesizări venite de la persoane fizice, persoane juridice sau instituţii publice”.

Cum explică, însă, şefa DNA o altă controversă care planează asupra instituţiei pe care o conduce, respectiv instrumentarea târzie a unor dosare? Laura Codruţa Kovesi spune că nu este deloc ciudat că unele dosare vizează fapte comise în urmă cu 7-8 ani sau chiar mai mult. “Faptele sunt vechi, însă ele sunt sesizate după mai mulţi ani”, explică şefa DNA, care respinge astefel acuzaţiile că dosarele ar fi scoase la înaintare în anumite momente ale contextului politic.

În ceea ce priveşte aşa-numita justiţie televizată, Kovesi spune că îşi aminteşte că şi în 2007, 2008 sau 2010 ieşeau oamenii din DNA tot cu cătuşe. “Nu s-au inventat cătuşele în 2015”, spune procurorul care subliniază că nu există vreun post de televiziune sau vreun ziar DNA? “Nu noi face telejustiţia. Spectacolul îl fac alţii”, subliniază procurorul şef al DNA.

Întrebată ce răspuns a primit de la Guvern privind suplimentarea numărului de procurori, Kovesi spune că nu a primit niciun răspuns. “Cei care ne critică că avem dosare vechi ar putea să facă o majorare a schemei de personal, să primim 50 de procurori şi să mai redistribuim din dosare. Vă dau un exemplu, procurorul care are dosarul Microsoft-EADS mai are 100 de dosare în fişet. Şi noi nu avem în DNA dosare din acelea simpluţe care pot fi finalizate în două zile. Efectiv resursele noastre umane sunt insuficiente pentru a putea rezolva aceste dosare. Anul trecut a fost cel mai mare număr de dosare soluţionate vreodată de procurorii DNA, 4.500. Cu toate acestea, începutul de an ne-a prins cu 4.000 de dosare pe stoc”, spune şefa DNA, care atenţionează că se poate ajunge într-un blocaj:  “E uşor să vii să spui că DNA face acum dosar din 2012, dar cu ce ai ajutat DNA-ul, ce i-ai oferit? A crescut numărul de denunţuri? Cu 75 % a crescut numărul persoanelor care vin la DNA şi fac denunţuri în 2014 faţă de 2013.
în fine, întrebată cât de mult contează susţinerea ambasadelor occidentale, procurorul spune că aceasta “a contat şi contează foarte mult. Şi susţinerea ambasadelor străine, şi susţinerea Comisiei Europene. Pentru că nu te simţi singur în această luptă. Vă spun sincer, de foarte multe ori simţim că ne luptăm cu morile de vânt. La fiecare două săptămâni apare câte un proiect nou de lege, apare câte un amendament care, dacă ar fi adoptat, ne-ar încurca în activitate. Cred că semnalul nu este foarte bun. Şi nu mi se pare firesc să opreşti un astfel de amendament doar când există presiune publică. Ar trebui să existe o cenzură în interiorul partidelor care fac astfel de amendamente. Adică nu este corect să scoţi infracţiunile de corupţie din categoria infracţiunilor pentru care nu poţi să propui arestarea preventivă. Ce semnal dai ca politician? Poţi să furi cât vrei, poţi să dai mită cât vrei că nu vei ajunge la puşcărie".

 
Laura Codruţa Kovesi, despre DNA