Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a demisionat

ioan_rus.jpg

Ioan Rus a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor
Ioan Rus a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor

Premierul Victor Ponta i-a acceptat, joi, demisia ministrului Transporturilor, Ioan Rus. Acesta a demisionat, în urma declaraţiilor sale referitoare la românii din străinătate.

Premierul Victor Ponta a anunţat pe o reţea de socializare că a acceptat demisia ministrului Transporturilor, Ioan Rus.

"Regret situația generată de declarațiile dlui Ioan Rus! Acesta și-a asumat răspunderea și mi-a prezentat demisia din funcția de ministru! Am acceptat demisia și săptămână viitoare vom discuta despre înlocuitorul la acest portofoliu!", a scris Ponta pe Facebook, la scurt timp după ce a avut o discuție la Palatul Victoria cu Ioan Rus.

Anterior, ministrul a spus că va demisiona doar dacă situaţia o impune, deoarece trebuie să mai finalizeze procedurile legate de Master Planul pentru transport.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate și despre cât câștigă aceștia muncind în construcții, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că ”de banii ăștia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

”România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus.

Joi, într-un comunicat, Rus şi-a cerut scuze ”dacă prin formularea aleasă” a jignit pe cineva, susținând că intenția sa era să semnaleze o situație gravă.

“Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intențiile mele au fost de a semnala o situație gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am facut referire la destrămarea familiilor și la copiii lăsați în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinții lor au plecat să muncească în alte țări în speranța de a-și construi un trai mai bun. Nu am dorit să aduc în niciun fel atingere demnității vreunei persoane prin acele declarații, ci doar să atrag atenția asupra prețului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate”, susținea ministrul în comunicatul transmis prin Biroul de presă al Ministerului Transporturilor.

El spune că, totodată, a dorit să le transmităcelor plecați departe de casă că, în viitorul apropiat, mulți dintre aceștia și-ar putea găsi un loc de muncă în țară, pentru că ”România va avea nevoie de forță de muncă, de specialiști în domeniul construcțiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevazute de Master Planul General de Transport”.