Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comentator moldovean: ”Asistăm în campania electorală la o reală ofensivă a candidaților pro-ruși care au o vizibilitate foarte mare”

ciurea.jpg

Comentatorul politic Corneliu Ciurea
Sursa imaginii: 
Valeria Vițu

În R.Moldova, vineri, este ultima zi de campanie electorală pentru alegerile locale generale. La 14 iunie, urmează a fi aleși 898 primari și 11.680 consilieri locali. În circumscripţiile în care în primul tur niciun candidat la funcţia de primar nu va obține mai mult de jumătate dintre voturile valabil exprimate, se va organiza al doilea tur de scrutin, la 28 iunie. Pentru validarea alegerilor, rata de participare a alegătorilor din fiecare circumscripţie trebuie să fie de 25 la sută din alegătorii înscrişi în listele de bază şi cele suplimentare. În Chișinău, potrivit celui mai recent sondaj, candidatul socialiștilor, Zinaida Greceanîi și cel al liberalilor, Dorin Chirtoacă ar obține cele mai multe voturi, astfel ajungând în turul doi.

La finalul campaniei electorale, se pare că formațiunile pro-ruse au decis să-și mobilizeze electoratul. La Chișinău, dar și în Orhei, în centrul R.Moldova sunt desfășurate spectacole grandioase cu participarea artiștilor ruși. Și dacă legislația R.Moldova nu permite agitația electorală cu implicarea cetățenilor străni, la Chișinău concertul oficial a fost organizat de Asociația ”Prietenii Rusiei”, iar vineri la Orhei spectacolul va avea loc cu prilejul aniversării a 10 ani a unui club de fotbal, patronul căruia este, Ilan Shor, întâmplător sau nu, candidat la alegerile locale din partea formațiunii pro-ruse ”Ravnopravie”.

 

Comentatorul politic, Cornel Ciurea spune într-un interviu la RFI că alegătorii sunt cu gândul mai mult la vectorii geopolitici și atunci când vorbim despre promisiunile candidaților trebuie să ținem cont că mesajele lansate nu sunt percepute întocmai de către alegători. ”Sigur că acest lucru este regretabil din punct de vedere al diplomaților europeni care și-ar dori să vadă la Chișinău o confruntare a programelor electorale, axate pe problemele municipiului. Se pare că vectorul pro-rusesc este astăzi în creștere, iar cel european oarecum în descreștere din această cauză concertele care sunt organizate de partidele pro-ruse ar putea fi un real factor de mobilizare al alegătorului pro-rus”, este de părere Ciurea.

În Bălți, de exemplu sau în Orhei, candidații pro-ruși ar putea câștiga chiar din primul tur și asta de fapt marchează alegerile locale din 2015, consideră comentatorul moldovean. ”Atunci când alegătorul o vede pe Zinaida Greceanîi, candidata Partidului Socialiștilor, cetățeanul este poate chiar mai puțin interesat de drumuri și de parcări, ci se gândește la factorul geopolitic. Și la fel, același lucru se întâmplă și în cazul lui Dorin Chirtoacă. Din acest punct de vedere, nu prea contează ce promisiuni fac candidații, pentru că promisiunile lor reale nu interesează foarte mult alegătorii. Asistăm în cele mai mari orașe ale Moldovei la o reală ofensivă a candidaților pro-ruși, care au o vizibilitate foarte mare, care sunt prizați de către alegători din aceste orașe și care au șanse de a câștiga aceste alegeri”.

În opinia lui Ciurea, există pericolul ca partidele pro-europene să fie scoase de la conducerea orașului Chișinău, menționând că acest lucru nu ar trebuie perceput ca „o mare tragedie”. Este vorba de ciclurile politice care au urcușuri și coborâșuri. Suntem din păcate într-o situație în care partidele pro-europene traversează o perioadă ceva mai nefastă și nu au nimic altceva de făcut decât să intre, cel puțin în Chișinău, în opoziție. Fac aceste pronosticuri, chiar dacă lucrurile în Chișinău nu sunt aranjate și nu este totul bătut în cuie, dar s-ar putea să avem o asemenea situație în care Chișinăul și alte orașe să încapă pe mâna partidei pro-rusești”.

Referindu-se la situația politică din țară, Cornel Ciurea afirmă că în prezent, asistăm la un ping-pong politic între Partidul Liberal, pe de o parte și Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat, pe de altă parte „Cele două partide care se află la guvernare își etalează dorința de a transforma coaliția minoritară în una majoritară, fără a spune foarte clar pe cine contează.PL are acum un alt obiectiv -  și anume să obțină victoria în Chișinău. Liberalii trebuie să facă tot posibilul ca Dorin Chirtoacă să intre a treia oară pe cal alb în sediul Primăriei. Doar după ce vor fi cunoscute rezultatele, PL-ul poate să-și construiască strategiile politice ulterioare în vederea sprijinirii viitoarei coaliții majoritare. Eu cred că Dorin Chirtoacă poate miza pe un sprijin important în municipiu. Chișinăul este profund divizat între două tabere. Acum situația este un pic diferită, trendurile se inversează, pro-europenii devin pasivi, inerți, ar putea să stea acasă, pro-rușii din contra se activizează, din această cauză șansele lui Chirtoacă descresc,ceea ce nu înseamnă că este lipsit cu totul de șanse”, conchide expertul de la Chișinău.     

Pentru alegerile locale generale, în municipiul Chișinău s-au înscris în cursă 17 candidați. În nordul R.Moldova, la Bălți, printre candidații este și controversatul om de afaceri, apropiat Rusiei, Renato Usatîi. El ar avea șanse să obțină victorie în nordul R.Moldova, ținând cont că în acea regiune locuiesc mulți ruși. Amintim că, formațiunea ”Patria” pe care o conducea toamna trecută Renato Usatîi a fost exclusă din cursa electorală pentru parlamentare, cu doar câteva zile înainte de scrutin, pe motiv că ar fi primit finanţare ilegală pentru campanie din afara ţării.

 

 
Cornel Ciurea intervievat de Valeria Vițu