Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moţiunea de cenzură a fost respinsă de Parlament

dezbaterea_motiunii_de_cenzura_a_inceput.jpg

Premierul Victor Ponta, în Parlament (Foto: www.gov.ro/arhivă)
Premierul Victor Ponta, în Parlament (Foto: www.gov.ro/arhivă)

Moţiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă. Au fost înregistrate 194 de voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă", iar şapte au fost anulate. Pentru adoptarea moţiunii era nevoie de 278 de voturi.

ACTUALIZARE 8: Premierul Victor Ponta a declarat după respingerea moţiunii de cenzură că Opoziţia a dovedit că nu are majoritate parlamentară şi astfel a fost închisă discuţia pe acest subiect, iar Guvernul trebuie să-şi continue activitatea, ţara având nevoie să fie guvernată. "S-a închis discuţia despre majoritate, nu au majoritate. Haideţi, să ne apucăm de treabă, că ţara trebuie să fie guvernată!", a spus premierul.

 

ACTUALIZARE 7: Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga declară că România este în "plină criză", determinată de premierul Victor Ponta, care arată ca "un politician disperat" şi vrea să rămână "agăţat" de scaunul de la Palatul Victoria, îndemnându-l să-şi dea demisia, "ca premierul Moldovei".

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga

Vasile Blaga

ACTUALIZARE 6: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu au avut în plen un schimb de replici. Gorghiu l-a numit pe Tăriceanu "fratele siamez din Senat" al lui Ponta, iar Tăriceanu i-a spus liderului liberal că are o problemă "de legitimitate".

Preşedintele Senatului, liderul PLR, Călin Popescu Tăriceanu (Foto: plr-liberalii.ro)

Călin Popescu Tăriceanu

ACTUALIZARE 5: Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu a declarat la Parlament că va vota "pentru" moţiunea de cenzură. El spune că neorganizarea alegerilor parţiale în circumscripţii din România, aşa cum obligă legea, este un motiv suficient pentru căderea Guvernului. "Votez pentru moţiune", afirmă senatorul, în opinia căruia Cabinetul Ponta "trebuie să cadă".

 

ACTUALIZARE 4: Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL: "Parlamentul are ocazia să-şi recâştige onoarea. Suntem aici ca să punem capăt abuzurilor. Lui Victor Ponta îi este teamă de alegeri, de proteste, de presa liberă, nimic diferit de manifestările oricărui alt dictator din lume".

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu

Alina Gorghiu

ACTUALIZARE 3: Victor Ponta, la tribuna Parlamentului: "Cred că asigurarea dreptului de vot pentru toţi cetăţenii români este un lucru important (...). Singurul lucru important este să asigurăm condiţiile ca orice alegeri să se desfăşoare în condiţii corespunzătoare (...). Nu există alternativă la actualul Guvern şi nici o altă majoritate".

 

ACTUALIZARE 2: Senatorul PNL de diaspora Viorel Badea a citit textul moţiunii de cenzură. "Victor Ponta trebuie să plece, motivul este atitudinea sa ostilă faţă de justiţie. Guvernul Ponta este Guvernul cu cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul mandatului", se arata în moţiune. "Domnule Ponta, aţi vrut să ajungeţi preşedinte prin sabotarea voturilor din diaspora. E timpul să recunoaşteţi şi să vă retrageţi", a spus senatorul liberal.

 

ACTUALIZARE 1: Premierul Victor Ponta susţine că are emoţii legate de votul privind moţiunea de cenzură: "Sigur că am emoţii. Este moţiune de cenzură şi sunt prim-ministru al României".

Joi seară, Victor Ponta afirma într-un interviu acordat agenţiei de presă Bloomberg că "ziua de mâine nu va aduce nici o surpriză", susţinând că moţiunea de cenzură va fi respinsă de majoritatea parlamentară.

 

Şedinţa Parlamentului în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură a PNL pe tema votului prin corespondenţă a început vineri, în prezenţa a 364 de senatori şi deputaţi, din totalul de 554.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea.

La şedinţă participă premierul Victor Ponta şi membrii Guvernului său.

Pentru a fi adoptată, moţiunea ar trebui să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor. În acest moment, din punct de vedere matematic, PNL nu a reuşit să adune aceste voturi.

PSD a decis ca parlamentarii săi să fie prezenţi la moţiunea de cenzură, dar să nu voteze. Aceeaşi atitudine o va adopta şi UNPR.