Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerile locale din Republica Moldova iau pulsul populaţiei într-un context dificil

În Republica Moldova se desfășoară duminică alegerile locale generale, scrutin cu o miză importantă : acesta va lua pulsul populaţiei după ultimele evenimente pe plan politic de la Chişinău unde vineri premierul Chiril Gaburici a demisionat, dar şi după ultimele evoluţii pe plan regional.

În cadrul scrutinului vor fi aleşi în total 898 primari şi 11.680 consilieri. Bătălia cea mare se va da pentru Capitală, în cursă fiind înscriși 17 candidați. Scrutinul este monitorizat de peste 2300 de observatori naționali și internaționali. Pentru validarea alegerilor rata de participare a alegătorilor din fiecare circumscripţie trebuie să fie de 25 la sută din alegătorii înscrişi în listele de bază şi cele suplimentare.

Până la ora 10.30, au votat aproape 14 la sută, ceea ce reprezintă în jur de 390 mii de cetățeni. Cea mai înaltă rată de participare până la ora 10.00 s-a înregistrat în raionul Rezina, de 13,76%, iar cea mai scăzută rată de participare - în UTA Găgăuzia de 6,14%. În municipiul Chişinău au votat 6,46%, iar în Bălţi au votat 8,16%.Totodată, se atestă o participare sporită a alegătorilor la secția de votare nr.23/7 din localitatea Bălănești, raionul Nisporeni – 44,12%, iar cea mai joasă în secția nr.1/223 din sectorul Rîșcani al mununicipiului Chișinău – 1,65 %.

Observatorii au înregistrat și primele încălcări ale legii. Șeful misiunii de observatori  Promo-Lex, Pavel Postică spune că nu toate secțiile de votare au fost deschise la ora 7 exact, ci fie mai devreme, fie mai târziu. ”La cinci secții de votare în Găgăuzia numărul buletinelor este mai mic decât numărul cetățenilor, înscriși în listele electorale. Au fost scoase și două buletine de vot dintr-o secție. Au fost înregistrate și cazuri de agitație electorală și intimidarea unor observatori”, a spus Postică.

Dar ce au spus principalii candidaţi? Candidatul Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi le-a declarat jurnaliștilor că a votat să avem o capitală mai prosperă, mai simpatică. ”Să se termine haosul în Chișinău, să avem o echipă de oameni care nu vor face politică și se vor ocupa de lucruri reale”, a spus aceasta. Și fostul primar al Chișinăului, Serafim Urecheanu, candidatul Partidului Liberal Democrat spune că a votat pentru un oraș prosper, pentru ca tineretul să aibă locuri de muncă, să-și iubească țară și Chișinăul.”Trebuie de întors credibilitatea cetățenilor în administrația publică locală. Voi face totul pentru a limita corupția, deoarece cu regret a devenit un cuibar al corupției”, a declarat acesta. La rândul său, Oazu Nantoi, candidatul Blocului Electoral ”Platforma Populară Europeană ”Iurie Leanca” spune că a votat pentru o  primărie care respectă oamenii, pentru o primărie fără corupție, pentru o primărie condusă de o echipă de profesioniști onești. În fine, candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă le-a spus jurnaliștilor: „Am votat pentru dezvoltarea europeană a Chișinăului. Așa cum am început în 2007,cu  un primar tânăr – o capitală europeană -  să fie dus până la capăt și proiectele care vin în următorii ani anume vor confirma că avem o capitală europeană”.

Alegerile primarilor municipiilor, oraşelor, satelor şi comunelor au loc în baza votului uninominal. În circumscripţiile în care în primul tur niciun candidat la funcţia de primar nu a obţinut mai mult de jumătate dintre voturile valabil exprimate în circumscripţia respectivă, se va organiza al doilea tur de scrutin la 28 iunie 2015. Alegerile consilierilor au loc în baza sistemului electoral proporţional. Distribuirea mandatelor se efectuează după formula d’Hondt, între listele de candidaţi ale partidelor şi candidaţii independenţi.