Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldovenii din Chişinău au votat pentru un oraș mai frumos, fără corupție și construcții neautorizate

În Republica Moldova se desfășoară duminică alegerile locale. Comisia Electorală Centrală a stabilit că în cadrul scrutinului vor fi aleşi în total 898 primari şi peste 11.000 de consilieri. Până la ora 13.00 pe întreg teritoriul ţării au votat 28% din alegători, potrivit comisiei.

Comisia Electorală Centrală a precizat că rata cea mai înaltă de participare la urne s-a înregistrat în raionul Șoldănești, în nordul țării unde au votat 111.855 de alegători sau 35,22 %. Cea mai scăzută rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în  UTA Găgăuzia, de 20,79%. În municipiul Chişinău au votat 132.225 de alegători sau 21,05 %, iar în municipiul Bălți – 24.408 de alegători sau 23,03 %.

La nivel de secție de votare: cea mai activă participare se atestă într-o secție de votare din localitatea Pocrovca, raionul Dondușeni – 69,74%. La polul opus, cea mai pasivă este o secție de votare din Soroca unde au votat doar 4,89% din alegători. Pentru validarea alegerilor rata de participare a alegătorilor din fiecare circumscripţie trebuie să fie de 25 la sută din alegătorii înscrişi în listele de bază şi cele suplimentare.

Dar cum au votat moldovenii? La biroul nr 175 din sectorul Ciocana al capitalei, oamenii vin îmbrăcați la patru ace și pregătiți ca de o adevărată sărbătoare. Secția de votare pare neîncăpătoare, oamenii fie așteaptă să fie verificați dacă sunt înscriși în Registrul Electronic al Alegătorului sau fac coadă să intre în cabina de vot. Fiecare cetățean primește două buletine de vot – unul pentru candidatul la primărie, altul pentru candidații înscriși în cursa pentru Consiliul Municipal Chișinău. ” Am venit să votăm pentru a avea un oraș mai frumos, cu mai multe locuri de joacă pentru copii și mai puține construcții neautorizate”, spune Maria, în vârstă de 57 de ani din Chișinău.

”Sper ca noul primarul să lupte cu corupția. Nu mai știm în cine să credem. Am venit să votăm să nu stăm acasă. Poate ceva se va mai schimba spre bine”, spune un alt locuitor al capitalei.

Potrivit poliției, au fost înregistrate mai multe încălcări în procesul de vot, printre acestea fiind deteriorarea afișelor electorale sau oferirea unor sume de bani pentru votarea în favoarea unui candidat. Mai mulți participanți la vot au fost surprinși că și-au fotografiat buletinele de vot în cabina și au postat aceste imagini pe rețelele de socializare sau le-au trimis prietenilor, scrie publika.md. Poliția investighează aceste cazuri pentru depistarea persoanelor care au încălcat legea.