Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Chirtoacă și Greceanîi în turul doi al alegerilor locale generale

La Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanîi, candidatul Partidului Socialiștilor se vor lupta în turul doi al alegerilor locale generale din 28 iunie, pentru a obține fotoliul de primar. În urma alegerilor de duminică, cei doi au acumulat cele mai multe voturi, fiind aproape unul de celălalt. 

După procesarea a 97.08% la sută din procesele verbale, candidatul PL are 37,18 la sută, iar Zinaida Greceanîi ajunge in turul doi cu 36, 35%. Și în Consiliul Municipal Chișinău, socialiștii și liberalii au acumulat cele mai multe voturi, fiind urmați de consilierii Blocului electoral ”Platforma Populară Europeană  -Iurie Leancă” dar și cei ai Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi. La Bălți, controversatul om de afaceri, susținut de Rusia a obținut victoria din primul tur. Astfel, Renato Usatîi devine primarul capitalei de nord a R.Moldova. Și la Orhei în centrul țării, Ilan Shor ,fost preşedinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii a Moldovei, care până nu demult era învinuit de abuz în serviciu soldat cu urmări grave, câștigă detașat alegerile, devenind primar de Orhei.

În dimineața zilei de luni, Dorin Chirtoacă a plasat pe pagina sa de Facebook un mesaj, prin care le mulțumește alegătorilor pentru încredere și susținere.”Dacă adunam și voturile pentru ceilalți candidați de centru și centru dreapta, atunci avem peste 50 % din primul tur. Cel mai important este însă ca vom avea o majoritate democratica in Consiliul Municipal Chișinău, ceea ce înseamnă că vom putea continua proiectele europene începute, precum si vom putea initia altele noi.Mai avem de facut un efort in turul doi, pe 28 iunie!”, a scris candidatul liberal. 

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a venit cu o reacție, după anunțarea primelor rezultate și părea destul de optimist, declarând că Zinaida Greceanîi are toate șansele să câștige din primul tur.“Este un rezultat bun la care ne așteptam. Vreau să le mulțumesc cetățenilor pentru că ne-a acordat o nouă încredere. Nu îi vom dezamăgi. Ați văzut poziția noastră directă și clară din parlamentul RM. Vom fi consecvenţi și în soluționarea problemelor din teritoriu”,  a declarat Igor Dodon.
Igor Dodon a reamintit faptul că PSRM nu intenționează să creeze coaliții în teritoriu cu PCRM, PLDM, PDM și nici cu PL. Socialiștii nu vor examina drept viitor aliat nici partidul lui Iurie Leancă, cu toate acestea sunt pregătiți pentru discuții cu alte partide. Igor Dodon a reamintit că între el și liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi a fost stabilit un acord preliminar privind o colaborare.

Potrivit rezultatelor preliminare, în Consiliul Municipal Chișinău Partidul Socialiștilor obține 32,19%, Partidul Liberal 29,29,  Blocul electoral ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leanca” ajunge cu 11,51. Partidul Nostru obține 6,34 la sută, iar Partidul Comuniștilor 5,13 la sută din sufragii. Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat 3,51 și respectiv, 2,65%.

Renato Usatîi: ”Întoarcem țara poporului, mergem doar înainte”

La Bălți, avem un rezultat oarecum așteptat. Aproape de miezul nopții, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a postat pe pagina sa de Facebook un filmuleț cu o durată de un minut, evident în limba rusă, din biroul formațiunii din Bălți, alături de câțiva zeci de tineri, fiind siguri de victorie. Usatîi le-a mulțumit locuitorilor din Bălți, dar și din R.Moldova care și-au dat votul pentru formațiunea sa.”Vom avea surprize dimineața. Avem localități unde am obținut victoria din primul tur, iar în altele mergem în turul doi Totuși Puterea este în Adevăr, Întoarcem țara poporului mulțumesc tuturor, mergem doar înainte. Sunt primul politician pro-Moldova, iar cei care sunt la guvernare fac ceea ce pot, iar noi o să facem ceea ce dorim”, a spus Usatîi.
Liderul Partidului Nostru s-a făcut remarcat la Chișinău, dar și în mai multe localități din R.Moldova anul trecut, când organiza concerte de amploare, cu participarea artiștilor renumiți din Rusia. Renato Usatîi devine primar, după ce la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut formațiunea pe care o conduce a fost scoasă din cursă.

Încălcări semnalate în ziua scrutinului

Cei peste 1400 observatori Promo-LEX au înregistrat mai multe cazuri îngrijorătoare de încălcare a procesului electoral. Printre acestea sunt: sabotarea procesului de votare, cumpărarea voturilor, intimidarea alegătorilor și a observatorilor. De altfel, în jurul orei 19.00 la secția de votare din satul Topala, raionul Cimișlia, mai mulți săteni, supărați pe candidatul democraților la funcția de primar că ar organiza transport pentru oameni ca să-l voteze, au distrus urnele de vot și tehnica de calcul, folosită de membrii biroului electoral. Secția a fost închisă, iar Comisia Electorală Centrală va cere instanței din raion să declare nul scrutinul de duminică, chiar dacă prezența la vot a fost de peste 50 la sută.
În ultima zi de campanie electorală, Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru. Astfel, R.Moldova a rămas fără Guvern. Într-o anumită măsură votul de duminică a fost afectat de și demisia lui Gaburici, dacă ar fi ținem cont de rezultatele partidelor, aflate la guvernare. Candidații PLDM și PD au acumulat doar 3,51% și respectiv 2,65 la sută din sufragii. Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al R.Moldova, menționând că ”reformele nu mai pot fi mimate și sunt necesare acțiuni urgente și concrete pentru a redresa lucrurile. În caz contrar devenim complici și prizonieri ai situației actuale”, a declarat Gaburici. El a lansat și un apel către liderii coaliției să vadă demisia sa ca pe un pas înainte, un start imediat al formării unei noi majorități parlamentare și a unui nou guvern. Timp de aproape patru luni cât s-a aflat în funcție, numele lui Chiril Gaburici a fost legat de scandalul diplomelor de studii, iar joi a și fost audiat la Procuratură în dosarul privind falsificarea actelor sale.