Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spectrul politic din Republica Moldova s-a fărâmițat complet

votanti.jpg

Votanți
Votanții din Republica Moldova și-au împrăștiat voturile spre șapte partide

Rezultatele alegerilor locale din Republica Moldova au confirmat tendința de fărâmițare a spectrului politic prezentă deja la alegerile parlamentare din toamna lui 2014. Cumularea pe țară a voturilor la consiliile raionale și consiliile municipale Bălți și Chișinău (votul politic) arată că pentru prima oară în istoria Republicii Moldova niciun partid nu a trecut de 20%.

Pe primul loc s-a situat Partidul Liberal Democrat (PLDM, Vlad Filat), cu 18,5% (- 4,1% față de 2011), urmat de Partidul Democrat (PDM, Marian Lupu, Vlad Platohniuc) 17,3% (+1,9%), Partidul Socialiștilor (PSRM, Igor Dodon, Zinaida Grecianîi) 16,6% (+16,5%), Partidul Liberal (PL, Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă), cu 12,6% (-3,6%), Partidul Nostru (Renato Usatîi), 11,1% (-), Partdul Comuniștilor (Vladimir Voronin) 10,2% (-27,6%)  și Blocul Partidul Popular European (BPPE, Iurie Leancă) 7,6%.

În ultimii patru am asistat la destrămarea PCRM și migrarea voturilor către PSRM și mai nou către Partidul Nostru, precum și la desprinderea BPPE din PLDM.

O adiționare a acestor voturi arată că partidele pro-Europa (PLDM, PDM, PL, BPPE) au înregistrat 56%, în timp ce partidele pro-Rusia (PSRM, Partidul Nostru, PCRM) cumulează 38%. În mod normal pro-europenii ar trebui să domine în peste 3/4 din consiliile raionale.

Dacă comparăm cu rezultatul alegerilor parlamentare din noiembrie 2014 – PSRM 20,5%, PLDM, 20,2%, PCRM 17,5%, PDM 15,8%, PL 9,7% (Partidul Nostru a fost absent, iar Partidul Patria condus atunci de Usatîi a fost exclus din alegeri pentru încălcarea legislației electorale privind finanțarea), observăm o tendință și mai accentuată de fărămițare.

Cele două scrutine (parlamentar și local) nu sunt întru totul comparabile, în primul rând fiindcă lipsește Găgăuzia (unde sunt puternice partidele pro-Rusia) nu se alege un consiliu raional, ci o Adunare Populară într-n scrutin separat, iar în doilea rând votul unor partide poate fi tras în sus de candidați puternici la primărie – PL/Chirtoacă, la Chișinău, Partidul Nostru/Usatîi la Bălți.  

Și din nou trebuie remarcat impactul personalităților, ca Usatîi și fostul premier Leancă, ale căror partide apărute de doar câteva luni au adunat aproape 20% din voturi.

În sfârșit, trebuie remarcată continuarea degringoladei PCRM care obține cel mai slab rezultat din istoria sa de 20 de ani.