Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale

parlamentarii_votat_pensiile_speciale.jpg

Parlamentarii vor avea pensii speciale.
Parlamentarii vor avea pensii speciale.

Parlamentul reunit a aprobat marţi proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Au fost 303 voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri. Senatorii şi deputaţii liberali spun că au votat împotrivă.

Parlamentarii vor beneficia de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste patru mii de lei pentru un ales cu trei mandate.

Şedinţa de marţi a Parlamentului a fost condusă de vicepreşedinţii celor două Camere, social-democraţii Florin Iordache şi Ioan Chelaru.

PNL a propus vot nominal, dar propunerea a fost respinsă, procedându-se la vot deschis, prin ridicare de mână.

Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.

Propunerea legislativă a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamentarii PNL retragându-şi semnăturile.

Deputatul PSD, Anghel Stanciu, a susţinut marţi în plenul reunit al Camerei şi Senatului, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari, spunându-le deputaţilor şi senatorilor din sală să-şi ia Parlamentul înapoi, pentru "un Parlament curat, puternic, perfecţionist".

"Nu campaniile de presă fac un Parlament puternic şi dumneavostră, astăzi, tu decizi, nu liderii care au locul asigurat pe listă. Luaţi Parlamentul în mâinile dumeavoastră. Dacă pe 16 decembrie cetăţenii şi-au luat ţara înapoi, acum este rândul să vă luaţi Parlamentul înapoi, pentru un Parlament curat, puternic, perfecţionist", a declarat Stanciu.

Deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a susţinut şi el proiectul pensiilor speciale: "Vă prezint punctele de vedere privind justeţea acestui proiect de lege din partea PSD. În perioada activităţii parlamentare, senatorii şi deputaţii au un venit brut de sub cinci mii de lei, ceea ce îi situează pe locul 14 dintre salariile bugetare. Poziţia aceasta este cu mult surclasată de alte salarii bugetare, care se ridică la 20 de mii de lei. Regimul de interdicţii şi incompatibilităţi îi pune pe parlamenentari în imposibilitatea de a avea activităţi comerciale de nici un fel, inclusiv de a profesa".