Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogdan Aurescu, în vizită la Chișinău

selfie_1.jpg

Guvernul demisionar de la Chișinău. Foto: Valeria Vițu.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, face, miercuri şi joi, o vizită în Republica Moldova.

Şeful diplomaţiei române va fi primit, la Chişinău, de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, şi va avea consultări cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu se va întâlni cu lideri ai formaţiunilor politice din Republica Moldova.

La Chişinău, Bogdan Aurescu va inaugura Centrul de informare al României, deschis la Universitatea de Stat din Comrat, şi va avea întrevederi cu oficialităţi locale.

Joi ministrul român de Externe va participa, la Chişinău, la reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră, care marchează preluarea de către România a preşedinţiei rotative a organizaţiei.

De precizat că vizita lui Bogdan Aurescu vine in contextul in care marți Guvernul de la Chișinău și-a prezentat oficial demisia.

Gestul vine după ce premierul Chiril Gaburici a decis să se retragă din fucție cu două zile înainte de alegerile locale.

Demisia cabinetului Gaburici urmează să fie confirmată de Parlament, după care președintele Nicolae Timofti va numi un premier interimar, urmând ca apoi să inițieze consultări pentru desemnarea unui nou premier.

Până la instalarea unui nou guvern la Chișinău, cabinetul demisionar va asigura administrarea afacerilor curente.

Să mai spunem că premierul moldovean a demisionat după ce a fost audiat de procurori în dosarul legat de diploma sa de studii, care, potrivit expertizei efectuate de Ministerul de Interne, ar fi falsă.

El a precizat că demisionează pentru ca opinia publică să fie preocupată mai mult de problemele cu care se confruntă Republica Moldova și nu de diplomele sale de studii.

Înainte de a pleca la Chișinău,  ministrul de externe Bogdan Aurescu a salutat decizia Guvernului de marți prin care accesul cetăţenilor Uniunii Europene pe teritoriul Republicii Moldova este permis în baza cărţilor naţionale de identitate, şi nu doar a paşaportului, ca până în prezent.

"Această măsură reprezintă un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova faţă de parcursul său european, un instrument concret de încurajare a contactelor şi schimburilor celor mai diverse între cetăţenii de peste Prut şi cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum şi de susţinere a racordării statului vecin la spaţiul european.", spune Bogdan Aurescu.