Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TAROM nu are aeronavă liberă pentru Klaus Iohannis

TAROM a respins o cursă cerută de Preşedinţie pentru Bruxelles. Nu există avion disponibil, spune compania aeriană.

Compania Tarom a anunţat Administraţia Prezidenţială că nu poate opera un zbor oficial solicitat de instituţie către Bruxelles, în perioada 25-26 iunie, când are loc Consiliul European.

Motivul: compania nu dispune de o aeronavă liberă, iar o eventuală modificare a planificării ar fi presupus pierderi financiare.

"După primirea mesajului de la Administraţia Prezidenţială, prin care era solicitată o aeronavă de minimum 70 de locuri pentru operarea unei curse oficiale cu destinaţia Bruxelles, în perioada 25-26 iunie, s-a ajuns la concluzia că nu dispunem de aeronavă pentru acel zbor special. Introducerea lui ar fi presupus să anulăm sau să întârziem curse regulate şi charter. În plus, compania ar fi trebuit să plătească despăgubiri către pasagerii acestor curse anulate/întârziate", arată operatorul aerian de stat, într-un comunicat transmis agenției Mediafax.

Tarom precizează că în perioada de vară programul de curse regulate şi charter foloseşte la maxim capacitatea de transport a companiei şi orice solicitare nouă implică pierderi financiare dacă este modificat programul operaţional planificat.

Compania amintește că în decursul colaborării cu Administraţia Prezidenţială au fost găsite întotdeauna soluţii pentru operarea curselor speciale solicitate de instituţie şi că recent operatorul a asigurat deplasarea preşedintelui Klaus Iohannis în vizita oficială din Croaţia.

"Ne dorim să rămânem partenerul tradiţional al Administraţiei Prezidenţiale şi ne vom strădui să răspundem favorabil, ca întotdeauna, solicitărilor Administraţiei Prezidenţiale", mai arată Tarom.

 

Compania aeriană a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Tarom operează destinaţii proprii şi deservite de parteneri cu o flotă care cuprinde 24 de aeronave Airbus, Boeing şi ATR.

Anul trecut, compania a avut pierderi de 119 milioane de lei, în scădere cu 8% faţă de 2013, iar pentru 2015 estimează un rezultat negativ de 8 milioane de lei.

Guvernul a început negocierile cu mai multe companii, printre care Turkish Airlines, pentru vânzarea unui pachet de acţiuni la Tarom, iar statul va păstra 51% din titluri dacă investitorul va fi din afara UE sau va ceda majoritatea dacă proprietarul va fi o companie europeană.