Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alina Gorghiu la RFI: Pensiile speciale, un act de sfidare

alina_gorghiu_rfi_pensiile_speciale_act_sfidare.jpg

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu

Pensiile speciale ale parlamentarilor reprezintă o discriminare morală faţă de cetăţeni şi un act de sfidare faţă de toţi ceilalţi pensionari din România. Declaraţia a fost făcută la RFI de co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu. Ea precizează însă că nu sunt foarte multe argumente pentru atacarea legii la Curtea Constituţională.

Alina Gorghiu spune că PNL analizează dacă să atace sau nu legea pensiilor speciale pentru parlamentari la Curtea Constituţională, în condiţiile în care nu sunt foarte multe argumente pentru a face acest lucru: "Analizăm posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională acest proiect de lege, doar că în opinia juriştilor nu sunt foarte multe argumente pentru a face acest demers şi nu ştiu în ce măsură vom reuşi să formulăm un punct de vedere care să susţină această contestaţie la Curte. Există posibilitatea ca Preşedinţia să întoarcă la Parlament această lege, pentru reexaminare. Nu ştiu ce va face instituţia prezidenţială cu acest proiect, dar există în teorie şi această posibilitate. Dezbaterile repetate ar putea să schimbe un punct de vedere, argumentele dintr-o cerere de reexaminare ar putea să sensibilizeze anumiţi parlamentari din majoritate".

În opinia co-preşedintelui PNL, "nu există nici un fel de argument pentru care să asiguri indemnizaţii de care să beneficieze senatorii şi deputaţii altfel decât ca acestea să se bazeze şi ele pe regimul contributivităţii în ceea ce priveşte calcularea pensiei. Nimeni nu spune că la un moment dat nu poate fi oportun să discuţi şi un asemenea proiect, care să se bazeze pe principiul contributivităţii. Dar în acest moment, vorbim de o discriminare morală faţă de cetăţeni, de un act de sfidare, în opinia mea, faţă de toţi ceilalţi pensionari din România".

Majoritatea parlamentară a aprobat marţi proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Au fost 303 voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri. Senatorii şi deputaţii liberali spun că au votat împotrivă.

 
Alina Gorghiu, despre pensiile speciale ale parlamentarilor