Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia, asaltată de imigranți

imigranti.jpg

Imigranții dorm sub cerul liober la frontiera franco-germană. REUTERS/Eric Gaillard

Miniștrii de interne din țările Uniunii Europene, reuniți marți la Luxembourg, au eșuat în încercarea de a ajunge la o înțelegere privind situația miilor de refugiați africani care au ajuns în Italia și Grecia.

Polonia și Ungaria se opun aplicării unor măsuri obligatorii de gestionare a problemei imigranților, în timp ce Franța și Germania vor ca "imigranții economici" să fie repatriați în țările de origine.

De joia trecută, Franţa a blocat accesul refugiaţilor pe teritoriul său, iar Italia se plânge că partenerii europeni lasă ţările mediteraneene din sud să se confrunte singure cu problema imigranţilor. Premierul Matteo Renzi a cerut o schimbare a prevederilor potrivit cărora majoritatea solicitanţilor de azil sunt atribuiţi ţării europene în care aceştia au intrat prima dată. Totodata Italia cere ca din cei 80.000 de imigranti africani - care au solicitat azil politic - 40.000 sa fie redistribuiti (si nu doar 24.000 cati a decis UE).

Premierul italian Matteo Renzi, care va discuta problema imigratiei cu omologii sai din Marea Britanie si Franta, astazi la Milano, cu David Cameron, iar duminica cu presedintele Francois Hollande, a precizat ca va purta convorbiri pe aceasta tema si cu seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si cu cancelarul german Angela Merkel.

Primul ministru italian Matteo Renzi ataca din nou "comportamentul" UE si ameninta cu un „plan B”, care va afecta Europa, in conditiile in care tara sa nu este sustinuta mai mult de catre UE pentru a face fata afluxului de imigranti.
În urma valului de refugiati din nordul Africii, care continua sa soseasca în Europa - mai ales în porturile din sudul Italiei - dupa ce au traversat Marea Mediterana pornind de pe coastele Libiei, Comisia Europeana a propus în luna mai un plan care prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE. Într-o prima etapa, ar trebui sa fie repartizati prin aceste cote 24.000 de refugiati. Italia – care in prezent are pe teritoriu peste 160.000 de refugiati – considera prea mic acest numar si cere ca din cei 80.000 de imigranti africani - care au solicitat azil politic - 40.000 sa fie redistribuiti. Potrivit premierului Matteo Renzi fata de aceasta criza a imigrantilor, “raspunsurile Europei nu au fost pâna acum suficient de bune''.
Matteo Renzi:
"Este dificil sa vorbim de cifre. Noi – Italia – avem cu aproximatie cam aceleasi numere de anul trecut: 160-170 de mii de refugiati. Dintre acestia jumatate au cerut azil politic. Este clar ca la un total de 80.000 de refugiati cu drept de azil politic – 30 - 40 de mii sunt repartizati – este evident ca este o gestionare mai profitabila pentru noi. Restul trebuie trimisi inapoi prin acorduri de repatriere. Dar Europa trebuie sa concluzioneze aceste acorduri. Aceasta este batalia. Deci ma adresez Europei: Dragi prieteni europeni: vi se pare normal ca in fata acestei situatii de criza, provocata de interventia comunitatii internationale in Libia, Italia sa ramana singura? Suntem o comunitate sau un club in care fiecare se ocupa de interesele personale?"
Deloc intamplator, cu trei zile inainte de Ziua mondiala a refugiatului, care va fi marcata la 20 iunie, in audienta generala din aceasta dimineata din Piazza San Pietro de la Vatican, Papa Francisc cere “iertare pentru cine inchide portile imigrantilor” si face apel la comunitatea internationala ca refugiatii “sa fie respectati”.
“Cereti toti iertare pentru institutiile care-si inchid portile in fata persoanelor care au nevoie de ajutor si de protectie” a solicitat Suveranul Pontif in fata a mii de pelerini prezenti la audienta generală. Aceasta este o aluzie discreta in special la Franța, care de joia trecută a blocat accesul refugiatilor africani la punctul vamal de la Ventimiglia.
Totodata Papa Francisc i-a incurajat pe cei care pana acum i-au ajutat pe refugiati si spera ca si “comunitatea internationala sa actioneze intr-un mod armonios si eficient pentru a preveni cauzele migratiei fortate”.

În conformitate cu tratatul Schengen, libertatea de mişcare este în mod normal permisă în cadrul majorităţii ţărilor UE, dar Franţa şi Austria au intensificat controalele în cazul imigranţilor care vin din Italia, întorcând înapoi sute de astfel de persoane, care au rămas blocate şi staționează de aproape o saptamana în gările din Roma şi Milano.