Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cortină de fier între Ungaria și Serbia. Belgradul cere ajutorul UE

gard.jpg

Cortină de fier între Ungaria și Serbia.

Măsuri radicale din partea Budapestei la frontiera cu Serbia în încercarea de a stopa valul de imigranți. Autoritățile maghiare au decis să închidă frontierele, instalând un gard lung de 175 de kilometri. Cele două Guverne vor avea o ședință comună la 1 iulie în încercarea de a găsi o soluție.

Laszlo Bihari, Budapesta, RFI  

De la începutul anului Ungaria a fost și este asaltată de un flux considerabil de migranți ilegali veniți dinspre Serbia. Trebuie știut că frontiera sârbo-ungară constituie și o parte a frontierei de sud-est a spațiului de liberă circulație Schengen.

Migranții, veniți din Kosovo, Siria, Libia, Irak, Afganistan și Pakistan, până acum în marea lor majoritate nu au rămas în Ungaria, ci au plecat mai departe spre Austria, Germania și țările scandinave.

Numărul lor a crescut vertiginos, cifrându-se, de la începutul anului la circa 50-60 de mii. Recent Germania și Austria, dar și Franța au închis frontierele lor față de migranții veniți din Italia.

Temerea Guvernului este că aceiași măsură va fi luată și în cazul Ungariei, și miganții vor rămâne pe teritoriul ei constituind o problemă insurmontabilă – afirmă autoritățile – pentru infrastructura de primire.

Ba chiar există și eventualitatea ca țările spre care au tranzitat până acum cei veniți în Ungaria să fie trimiși înapoi, conform acordului de la Dublin dintre statele aparținând spațiului Schengen.

 În acest context situează Guvernul decizia de închidere a frontierei țării de 175 de km cu Serbia prin ridicarea unei cortine de fier pe tot parcursul acesteia. Peter Szijjarto, ministrul de externe a declarat că Budapesta nu încalcă prin ridicarea cortinei de fier niciuna din obligațiile sale internaționale, asemenea construcții în același scop există și la frontiera turco-greacă și turco-bulgară, ca și în enclavele spaniole din Africa.

Ministrul a adăugat că rezolvarea problemei imigrației în Europa este o chestiune lungă și anevoioasă, Ungaria nu are timp să aștepte și va proceda fără preget la construirea cortinei de fier. Trebuie spus că premierul Viktor Orban critică de multă vreme reglementările europene comune în domeniul imigrației și cere restituirea acestora competențelor naționale.

El a calificat multiculturalismul rezultat din valurile succesive de imigrație drept o eroare catastrofală, responsabilă printre altele de fenomenul terorismului și fundamentalismului islamic în Europa. Ungaria – a declarat el – nu va comite această eroare istorică.

Radicalismul lui Orban a fost respins de opoziția democratică, organizațiile civice și o bună parte a opiniei publice și presei din Ungaria, ca fiind xenofobă și contrară valorilor europene.

Laszlo Bihari, Budapesta, RFI  (audio) 

 

Corespondentul RFI la Belgrad, Petar TomicBarierele nu vor rezolva problema. Aceasta trebuie rezolvată solidar la nivelul continentului, susțin autoritățile de la Belgrad.

Serbia consideră problema imigrației ilegală una regională și spune că are nevoie de ajutorul statelor din UE pentru a o rezolva afluxul de imigranți ilegali.

Parlamentarii sârbi spun că ridicarea gardurilor la frontiere nu este o soluție în spiritul solidarității europene.

Gardul nu poate opri oamenii care fug de pericolul de moarte, ei vor găsi căi alternative pentru a se salva, atrag atenția parlamentarii sârbi.

Privită de la Belgrad, problema migranților, care în 94 la sută trec din Ungaria în Serbia, are două aspecte: primul este valul de imigranți venit din Siria, Irak și Afganistan. Înaltul Comisariat pentru Migrație de la Belgrad ară că de la începutul anului au fost depuse peste 20.000 de cereri pentru azil.

În ultimii doi ani numărul cererilor a crescut de peste patru ori și jumătate.

Alt aspect îl reprezintă exodul albanezilor kosovari din ianuarie și februarie, când s-au îndreptat spre Ungaria zeci de mii de familii.

În primele două luni ale anului s-au prezentat la frontiera sârbo-ungară între 50.000 -120.000 de cetățeni din Kosovo. Dintre aceștia 6000 au fost elevi sau preșcolari, încercând să ajungă în UE.

Cercetările au dovedit că migrarea a devenit o adevărată afacere. Călăuzele albanezilor au închiriat în apropiere de frontieră un motel unde primeau zilnic autobuze din Kosovo.

Exodul albanezilor kosovari a fost stopat prin acțiuni comune ale serviciilor de securitate sârbe, ungare, austriece și germane.

Și de data aceasta Austria a anunțat trimiterea a 40 de polițiști la frontiera cu Serbia.