Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Titus Corlăţean: Grecia face un joc extrem de riscant

titus_corlatean_grecia_face_joc_extrem_riscant.jpg

Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Paul Hanna)
Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Paul Hanna)

Grecia nu poate să meargă până la capăt cu jocul de-a arătatul pisicii, pentru că va suferi consecinţe foarte serioase. O spune la RFI senatorul PSD, Titus Corlăţean, fost ministru de Externe.

În opinia lui Titus Corlăţean, "autorităţile elene joacă un joc extrem de riscant. Dincolo de principiul care poate părea şi e corect generos împotriva politicilor de austeritate, lucrurile sunt mult mai serioase aici, mult mai grave. Chiar şi jocul ăsta de a arăta pisica Uniunii Europene, Băncii Centrale, Comisiei Europene, mergem la ruşi şi la Putin şi ne obţinem de acolo resursele e un joc fals, pentru că ruşii nu au bani pentru a face gesturi de generozitate în clipa de faţă, nici măcar pentru Grecia".

Titus Corlăţean, membru în Comisia de Politică Externă a Senatului, crede că "dacă Grecia, care este pe marginea acestei prăpăstii de a intra în incapacitate de plată, ceea ce înseamnă că va avea mari dificultăţi în a-şi asigura resursele energetice, în a plăti salariile în administraţie, în a plăti poliţiştii de pe stradă, lucrurile astea cred că vor cântări în ultima secundă sau sper să cântărească în ultima secundă, pentru că n-ar fi în interesul populaţiei din Grecia în primul rând, iar dacă Guvernul acesta are totuşi o anumită responsabilitate, va înţelege că jocul ăsta poate să ţină până la un anumit moment, dar nu poate merge până la capăt. Altfel, vor suferi consecinţe foarte-foarte serioase şi nu cred că este bine în Uniunea Europeană să avem astfel de cazuri. Doamne fereşte, se mai pot molipsi şi alţii!".

Premierul grec, Alexis Tsipras, efectuează joi şi vineri o vizită în Rusia, însoţit de mai mulţi miniştri, pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin.

Eurogrupul se reuneşte joi, pentru a continua negocierile unui acord cu privire la datoria elenă. În cazul unui default al Greciei, ţara ar putea ieşi din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană.

 
Titus Corlăţean, despre criza din Grecia