Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Moldova: Un vicepremier va fi prim-ministru interimar

gaburici_2.jpg

Demisionarul Chiril Gaburici este suspectat că şi-a falsificat diplomele de studii
Demisionarul Chiril Gaburici este suspectat că şi-a falsificat diplomele de studii
Sursa imaginii: 
gov.md

Parlamentul R.Moldova a luat act, joi, de demisia Guvernului. Majoritatea parlamentarilor moldoveni a votat proiectul de hotărâre cu privire la demisia Executivului. Între timp, Chiril Gaburici a anunțat pe pagina sa de Facebook că refuză să asigure interimatul funcției de prim-ministru al R.Moldova.

După refuzul lui Chiril Gaburici, președintele țării, Nicolae Timofti, urmează să desemneze un alt membru al Executivului în calitate de prim-ministru interimar. Astfel, va fi numit unul dintre cei trei vicepremieri: Natalia Gherman, ministru demisionar al Afacerilor Externe, Stephane Bride, ministrul demisionar al Economiei sau Victor Osipov, vicepremierul pentru reintegrare.

Pentru numirea unui nou Cabinet de miniștri, șeful statului va avea consultări cu grupurile parlamentare, și ulterior va veni cu o candidatură pentru funcția de premier al R.Moldova. Odata cu demisia premierului Gaburici, și cabinetul de miniștri a demisionat în componență deplină. În cazul demisiei prim-ministrului, Executivul în exerciţiu îndeplineşte doar funcţiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

În mesajul său de joi, Chiril Gaburici a menționat că l-a informat pe președintele R.Moldova că refuză să asigure interimatul funcției de prim-ministru și a solicitat desemnarea unui prim-ministru interimar.”Am prezentat președintelui demersul în scris în acest sens. În același timp, nu îmi doresc ca grupuri de interese să speculeze pe marginea deciziilor și declarațiilor mele din ultima perioadă, pentru a acumula capital politic și imagine. Îmi doresc ca liderii coaliției să vadă în demisia mea un start imediat al formării unei majorități parlamentare stabile și a unui nou guvern care să urmeze calea europeană a reformelor pentru Republica Moldova!”, a scris fostul premier pe pagina sa de Facebook.

R.Moldova a rămas fără Guvern, cu doar două zile înaintea alegerilor locale generale. Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru pentru a nu afecta mersul anchetei în dosarul penal legat falsificarea actelor sale de studii.

Într-un interviu la RFI, comentatorul moldovean, Nicolae Negru spunea că demisia lui Chiril Gaburici ”este un fel de cireașă pe tortul instabilității, a frământărilor, a incertitudinii prin care trece R.Moldova. Este un fel de reflecției a faptului că ceva nu merge în mecanismul de funcționare a statului R.Moldova. Anunțul lui Gaburici este legat de activitatea Procuraturii Generale. Probabil sunt anumite forțe, poate chiar în interiorul alianței de guvernare cărora nu le-a plăcut ceea ce făcea Gaburici și anume că a cerut demisia conducerii Procuraturii General, Băncii Naționale și asta cred că a fost picătura care a umplut paharul celor care controlează Procuratura Generală, Ministerul de Interne. Chiar faptul audierii sale a fost o dovadă că cineva nu-l dorește pe el în funcția de prim-ministru și decât să treacă el prin acest proces rușinos, el a hotărât să-și dea demisia”, conchide comentatorul.

Chiril Gaburici a fost votat premier al Republicii Moldova la 18 februarie, de deputaţii PDM, PCRM şi PLDM, cu excepţia fostului premier, Iurie Leancă, liberal-democratului Eugen Carpov şi deputatului PLDM, Liliana Palihovici, care s-a abţinut de la vot.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu, despre situaţia politică din R Moldova