Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziţia de dreapta câştigă alegerile în Danemarca

opozitia_dreapta_castiga_alegerile_danemarca.jpg

Liderul Opoziţiei daneze, Lars Løkke Rasmussen (Foto: Reuters/Nils Meilvang)
Liderul Opoziţiei daneze, Lars Løkke Rasmussen (Foto: Reuters/Nils Meilvang)

Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile generale de joi. Un partid eurosceptic a obţinut un scor record, devenind al doilea pe scena politică. Blocul de dreapta s-a impus în acest scrutin.

Partidul Danez al Poporului a devenit pentru prima dată cel mai mare partid de dreapta, obţinând 21,1% din voturile exprimate şi aducând blocului de dreapta 90 de mandate în Parlament.

Blocul de stânga a obţinut 85 de mandate, iar premierul Helle Thorning-Schmidt a demisionat de la conducerea Partidului Social Democrat, după ce şi-a recunoscut înfrângerea.

Liderul Opoziţiei daneze şi al Partidului Liberal (Venstre), Lars Løkke Rasmussen, care a revendicat victoria în alegerile generale de joi, este un politician experimentat, cu o activitate de peste 20 de ani în Parlament, care şi-a atras alegătorii inclusiv prin jovialitatea sa, relatează portalul TheLocal.dk, preluat de Mediafax.

Lars Løkke Rasmussen (51 de ani) devenea cel mai tânăr premier al ţării în 2009, după ce Anders Fogh Rasmussen, cu care nu este înrudit, demisiona şi devenea secretar general al NATO.

Lars Løkke Rasmussen a fost înlăturat de coaliţia de stânga a lui Helle Thorning-Schmidt (48 de ani), prima femeie premier, doi ani mai târziu, când alegătorii i-au respins politicile de austeritate.

Rasmussen a intrat în Parlament în 1994, iar patru ani mai târziu devenea primar în Frederiksborg (est).

După ce partidul său a ajuns la putere, în 2001, era numit ministru de Interne şi al Sănătăţii, iar în 2007 ministru al Finanţelor.

În 2009, la vârsta de 44 de ani, devine cel mai tânăr premier din istoria ţării, dar în 2011, Guvernul său pierde alegerile.

Acum, Rasmussen şi-a înăsprit tonul cu privire la imigraţie. Creşterea numărului solicitanţilor de azil a devenit una dintre principalele teme în campanie şi a jucat în favoarea partidului său.