Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriel Oprea, propus premier pentru o lună

oprea.jpg

Gabriel Oprea ar urma să fie premier o lună de zile
Gabriel Oprea ar urma să fie premier o lună de zile

Premierul Victor Ponta va ieşi din spital, însă anunţă că îşi va relua activitatea abia peste o lună. În acest context, şeful Guvernului, operat la genunchi la o clinică din Turcia, a declarat că îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

Victor Ponta a făcut acest anunţ printr-o postare pe o reţea de socializare. El a explicat că în următoarele 7 zile trebuie să meargă regulat la controale, urmând ca ulterior să urmeze şedinţe de fizioterapie şi recuperare.

"În maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni", a scris Ponta pe contul său de Facebook.

El precizează că, în aceste condiţii, luni dimineaţa îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea ca, în baza articolului 107 din Constitutuţie, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de prim-ministru, inclusiv conducerea şedinţelor de guvern, în această perioadă.

În scrisoarea pregătită să-i fie transmisă lui Iohannis, premierul Ponta arată că, la 15 iunie, a suferit o intervenţie chirugicală, care nu putea fi amânată, la piciorul stâng, iar tratamentul post-operator impune imobilizarea sub supraveghere medicală, motiv pentru care îi cere să îl acorde vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru începând cu 22 iunie şi până la momentul în care el îşi va relua activitatea.

Scrisoarea către Iohannis a fost înregistrată la cabinetul premierului vineri, 19 iunie, dată la care persoanele apropiate premierului spuneau că medicii vor decide duminică, 21 iunie, dacă Ponta poate reveni în ţară.

Anterior operaţiei, Ponta estima că va reveni în ţară cel târziu vineri, el mandatându-l pe vicepremierul Gabriel Oprea să asigure conducerea Guvernului doar până în 19 iunie inclusiv. Vineri însă, premierul a fost evaluat de medicii turci, iar aceștia au decis că nu este oportună externarea sa în cursul acestei zile și i-au recomandat să rămână spitalizat până duminică.