Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diaconescu: O ieşire a Greciei din zona euro ar complica situaţia

diaconescu_o_iesire_greciei_zona_euro_genera_situatie_geopolitica_extrem_complicata.jpg

Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Francois Lenoir)
Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Un eventual plan B în cazul Greciei ar însemna ca Atena să-şi schimbe atitudinea în relaţia cu creditorii internaţionali. Iată ce declară la RFI fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

În opinia fostului şef al diplomaţiei române, "ieşirea Greciei generează o situaţie geo-politică extrem de complicată. Grecia este şi stat membru NATO, se află între Balcani, Africa de Nord şi Turcia şi după cum este bine cunoscut, statele slabe din punct de vedere economic, vulnerabile din punct de vedere politic afectează securitatea tuturor celorlalţi parteneri din Alianţa Nord-Atlantică".

Cristian Diaconescu precizează că "planul B trebuie să aibă o componentă fundamentală şi anume schimbarea atitudinii Guvernului. Domnul Tsipras a fost la Moscova, acolo a criticat politica Vestului în ceea ce priveşte regimul de sancţiuni, spunând că această atitudine trebuie să fie schimbată, pentru că ar genera un nou Război Rece. Dacă domnul Tsipras caută sprijinitori în afara NATO şi a UE, atunci văd extrem de dificilă sarcina liderilor europeni".

El spune că "planul B poate să însemene determinarea Greciei de a-şi înţelege situaţia în care se află şi de a lua o serie de măsuri cu consecinţe politice, sunt convins, extrem de complicate, dar absolut necesare şi acestea sunt măsurile macroeconomice care să reuşească să credibilizeze sistemul bancar şi în orice caz, perspectivele pe care economia greacă le-ar mai putea avea".

Şefii de state şi de Guverne din zona euro se reunesc astăzi, într-o încercare de a găsi o soluţie la criza din Grecia.