Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europol, după membrii SI pe Twitter

Europol va înfiinţa o echipă de poliţie special pentru membrii grupării teroriste Statul Islamic. Politiștii Europol vor avea misiunea de a urmări si bloca toate conturile ce au legătură cu Statul Islamic de pe reţelele de socializare, relatează BBC News Online.

Recent au fost  identificate cel puţin 46.000 de conturi pe Twitter legate de gruparea militantă, multe dintre ele ajutând la recrutarea noilor membri ai gruparii Statul islamic. Europol va colabora cu reţele de socializare pentru a urmări aceste conturi.  Scopul este de a le închide la doar câteva ore de la deschidere.

Europol crede că aproximativ 5.000 de cetăţeni europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franţa, Belgia şi Olanda au călătorit către teritoriile controlate de Statul Islamic

Directorul Europol a declarat pentru The Guardian că noua echipă va avea ca misiune să "identifice liderii de reţele online". Dar urmărirea tuturor conturilor de pe reţelele de socializare legate de SI este o sarcină mult prea mare, a precizat oficialul.

Polițiștii își vor începe activitatea pe 1 iulie.

Analiştii de la Brookings Institution din Washington afirmă că numărul conturilor de Twitter legate de gruparea Statul Islamic ar putea fi de 90.000.

În februarie, trei adolescente - eleve la aceeaşi şcoală din Londra - au plecat de acasă către Turcia, apoi Siria. Ulterior a reieşit că una dintre fete fusese în legătură pe Twitter cu soţia unui combatant al grupării Statul Islamic.

Un expert în grupări jihadiste  spune  că Twitter este folosit în general pentru a atrage potenţiali recruţi, nu de a-i angaja direct. Conversaţii directe au loc pe Skype sau WhatsApp.

Un alt oficial responsabil cu monitorizarea acestor rețele spune că e nevoie de măsuri de securitate mai bună.

Simpla blocare a conturilor nu este suficientă.  "Este timpul să nu mai tragem în întunerc şi să recunoaştem că SI şi adepţii săi pe Twitter sunt hotărâţi şi periculos de adaptabili - nu pentru că le place să scrie mesaje, ci pentru că Twitter în sine este printre instrumentele cruciale pentru extinderea şi existenţa lor", a explicat oficialul.