Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit de urgenţă la Bruxelles: Liderii UE decid soarta Greciei

tsipras_rade.jpg

Alexis Tsipras a părut relaxat înaintea reuniunii cruciale de la Bruxelles
Alexis Tsipras a părut relaxat înaintea reuniunii cruciale de la Bruxelles
Sursa imaginii: 
REUTERS/Yves Herman

Reuniune de urgenţă, luni, la Bruxelles pe tema crizei Greciei. Se întâlnesc şefii de stat şi de Guvern din zona euro. În acest context, duminică seară, premierul grec Alexis Tsipras a transmis Bruxellesului un nou plan pentru ieşirea din criză.

ACTUALIZARE: Guvernul Greciei a făcut o concesie majoră pentru reducerea deficitului sistemului de pensii, au declarat luni trei oficiali apropiaţi discuţiilor, în timp ce liderii zonei euro au avertizat că este improbabil să se încheie imediat un acord pentru deblocarea finanţării statului elen.

......................................................

Planul lui Tsipras presupune anumite măsuri de austeritate pe care Atena se obligă să le ia în schimbul menţinerii liniei de finanţare externă.

Luni, reprezentanţi ai UE au calificat noile propuneri făcute de premierul grec drept "o bază bună de discuţii" pentru negocieri. Reprezentantul Germaniei la UE, Martin Selmayr, a scris pe Twitter, fără să ofere detalii, că planul Greciei "este o bază bună de progres" la summitul zonei euro.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre "naşterea cu forcepsul" a propunerilor, la care oficialii eleni au lucrat până târziu în noapte, înainte de summitul de luni al liderilor din zona euro de la Bruxelles, în speranţa ca Grecia să rămână în zona euro.

Nu este clar, însă, cât de mult respectă propunerea elenă condiţiile creditorilor pentru noi reduceri ale cheltuieilor şi majorări de taxe, dar planul oferă speranţa unui acord în ultimul moment, înainte ca Atena să rămână fără bani. Guvernul elen vrea să evite tăierea pensiilor, oferind în schimb eliminarea unor facilităţi fiscale, pentru respectarea ţintelor bugetare cerute de creditori, a declarat duminică o sursă guvernamentală.

Dacă nu se ajunge la un acord până la finalul lunii, Grecia nu va avea fonduri să plătească tranşa de 1,6 mld de euro către FMI, specialiştii mizând în acest context pe o ieşire a ţării din zona euro şi chiar din UE.