Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Iohannis l-a numit interimar pe Gabriel Oprea în fruntea guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, ”pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru” de către Victor Ponta.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta”, se spune într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Anterior, Iohannis solicitase acte medicale care să ateste incapacitatea temporară a premierului Victor Ponta de a-şi exercita funcţia.

Premierul Victor Ponta a postat, pe Facebook, fișa sa medicală de la Spitalul Medipol din Turcia, unde a fost operat la genunchiul stâng, care conține denumirea intervenției chirurgicale, analize de sânge, evoluția stării sale, pe zile, și recomandările post-operatorii.

Premierul a postat pe Facebook mai multe documente medicale, ”doar pentru informare”, menționând că acestea au fost traduse din limba turcă.

Astfel, este prezentată o fișă medicală de la Medipol Mega Hastaneler Kompleksi (Complexul Megaspitalelor Medipol), care conține datele sale personale și numele medicului Mahir Mahirogullari.

În acest document medical este menționată denumirea intervenției chirurgicale la care Ponta a fost supus în data de 15 iunie - ”intervenție atroscopică de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior” și ”intervenție atroscopică de rezolvare a meniscului, genunchi”. De asemenea, într-o primă fișă, de la data internării în spitalul din Turcia, sunt precizate ”motivul internării”, diagnosticul - ”ruptură de ligament încrucișat anterior stâng” -, precum și analizele de sânge pe care le-a făcut și rezultatele acestora.

De asemenea, este detaliat modul în care a decurs intervenția chirugicală, realizată, potrivit fișelor medicale, de o echipă de trei medici - Mahir Mahirogullari, Mehmet Isyar și Serkan Surucu. Astfel, se menționează că pacientul a fost operat sub anestezie generală și sunt descrise detaliat toate etapele intervenției și în ce a constat operația. În documentul de externare este precizat și un diagnostic final: ”gastrită, nedefinită și ruptură de menisc, actual”.

În documentele medicale postate pe Facebook de către premier mai sunt menționate ”observațiile medicului” în ziua operației, precum și starea pacientului pe zile, până în 20 iunie. În data de 20 iunie, conform documentelor medicale, premierul a fost externat ”cu stare generală bună, cooperant și orientat”.

La capitolul ”recomandări”, se precizează că ”pacientul va fi inclus în programul de fizioterapie și reabilitare; după prima săptămână i se recomandă control la o policlinică; după încă o săptămână se va efectua un nou control la policlinică și se va reevalua protocolul de fizioterapie; după două săptămâni, se recomandă un nou control la policlinică pentru ultimele evaluări”.

Vicepremierul Gabriel Oprea, propus de către premierul Victor Ponta, aflat în Turcia, să preia interimar postul de prim-ministru, a fost luni la Palatul Cotroceni, unde a avut o discuţie de aproximativ 30 de minute cu preşedintele Klaus Iohannis.

Duminică, premierul Ponta a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

Dacă preşedintele Iohannis va semna decretul de numire, Oprea va avea inclusiv atribuţia de a conduce şedinţele de guvern. Premierul Ponta a declarat, duminică seară, la Antena 3, că l-a propus pe Gabriel Oprea la şefia interimară a guvernului deoarece este singurul vicepremier şi că nu a discutat cu preşedintele Iohannis, ci doar i-a scris pe această temă, menționând că nu a mai vorbit cu șeful statului ”de când acesta a ieșit și a spus să vină Guvernul PNL”.

”Există un singur vicepremier votat de Parlament și așa este logic și normal. Este o chestiune normală și constituțională să fie Gabi Oprea”, a afirmat Ponta.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică, la postul B1 TV, că el ar fi fost mai exigent în locul lui Iohannis, în sensul că i-ar fi cerut lui Ponta şi un certificat medical. Traian Băsescu a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au un aranjament stabilit încă dinaintea plecării lui Ponta în Turcia, prin care şeful Guvernului îşi ia ”un moment de respiro”, un colac de salvare pentru a nu demisiona după acuzaţiile DNA.

El a apreciat că această înţelegere între preşedinte şi premier rezultă din faptul că vicepremierul Gabriel Oprea a fost propus pentru conducerea interimară a Guvernului de către Ponta, în condiţiile în care Constituţia prevede că preşedintele este cel care desemnează care dintre membrii Guvernului poate prelua interimar postul de prim-ministru.

Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.