Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România va găzdui armament greu al SUA. Armand Goșu: Rusia și Occidentul intră într-o lungă perioadă de confruntare

România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a anunţat marţi secretarul Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn, în Estonia.

ACTUALIZARE: Intr-un interviu la RFI, istoricul Armand Gosu spune ca in relatia cu Rusia, Occidentul va intra intr-o lunga perioada de confruntare:

“….Nu e vorba de echipamente militare si militari care vor ramane aici permanent. E vorba doar de exercitii miltiare la care vor participa trupe americane dar si trupe NATO si care vor utiliza aceste echipamente mutate in aceasta zona pentru antrenamente si exercitii si trageri in poligoane. Deci in cazul in care ar putea sa apara o criza majora, deja in apropierea frontierelor Rusiei sunt pozitionate tehnica militara, tancuri si masini blindate care pot imediat actiona …In relatia cu Rusia, Occidentul va intra intr-o lunga perioada de confruntare care ar putea sa dureze decenii, chiar si dupa plecarea presedintelui Putin de la Kremlin.”

..........................................................

Oficialul american a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei.

Ash Carter le dă astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO, neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina.

Un responsabil din cadrul Ministerului rus de Interne a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia a fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an.