Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană cere explicații Ungariei

Comisia Europeană cere explicaţii Ungariei după ce Budapesta a anunţat că suspendă unilateral acordul 'Dublin III' privind cererile de azil, încălcând astfel normele Uniunii Europene.

"În contextul în care Tratatul Dublin nu prevede posibilitatea suspendării transferurilor imigranţilor, Comisia Europeană cere Ungariei să ofere imediat clarificări în legătură cu natura şi amploarea problemelor tehnice invocate, precum şi despre măsurile luate pentru remedierea situaţiei", a anunţat un reprezentant al Executivului European.

Guvernul Ungariei a decis, ieri, suspendarea unilaterală, pe termen nedeterminat, a acordului  cu Uniunea Europeană privind acceptarea solicitanţilor de azil, invocând "protejarea intereselor poporului ungar".

"Din raţiuni tehnice, Guvernul Ungariei a decis suspendarea pe termen nelimitat a Acordului Dublin, ce reglementează situaţia solicitanţilor de azil", se arată într-un comunicat oficial.

 "Este necesară protejarea intereselor poporului ungar", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei, în interviuri acordate cotidianului austriac Die Presse şi site-ului ungar Index.

"Barca este plină. Ne dorim cu toţii o soluţie europeană, dar trebuie să protejăm interesele poporului ungar şi ale ţării", a precizat purtatorul de cuvant amintind că autorităţile ungare se confruntă cu un aflux masiv de refugiaţi.

Săptămâna trecută, premierul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, anunţa că Guvernul de la Budapesta nu va aştepta o "soluţie europeană" la problema imigraţiei, precizând că este responsabilitatea ţării să îşi protejeze frontierele.

"Intrarea ilegală într-un stat este o infracţiune care trebuie evitată", a atras atentia Orban. Referindu-se la controversatul plan al Ungariei de a construi un gard la frontiera cu Serbia, Orban sublinia că este vorba de "un detaliu tehnic" pentru menţinerea securităţii. Viktor Orban a catalogat drept "nebunie" planul Comisiei Europene care prevede distribuirea în numeroase state UE a zeci de mii de imigranţi extracomunitari aflaţi în Italia şi Grecia.

Potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană au fost înregistrate în primul trimestru al acestui an circa 185.000 de cereri de azil depuse de refugiați - cu 86% mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Dintre acești solicitanți de azil, 50.000 sunt kosovari, numărul lor depășindu-l pentru prima dată pe cel al sirienilor și afganilor. Potrivit Eurostat, peste jumătate din aceste cereri au fost înregistrate în Germania și Ungaria. Astfel, Germania a primit 73.100 noi cereri de azil în primele trei luni ale anului în curs, iar Ungaria — 32.800.

Raportat la populația fiecărei țări, statele comunitare cu cel mai mare număr de solicitări de azil la fiecare milion de locuitori sunt Ungaria,  Suedia,  Austria și Germania.