Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Voicu (PNL): Era imposibil să nu fie schimbat votul uninominal

voicu_pnl_era_imposibil_sa_nu_fie_schimbat_votul_uninominal.jpg

Votul uninominal, înlocuit cu cel pe liste.
Votul uninominal, înlocuit cu cel pe liste.

Sistemul de vot uninominal trebuia schimbat, pentru că există un număr exagerat de mare de parlamentari, iar voinţa politică în interiorul Parlamentului era clar conturată. Declaraţiile au fost făcute la RFI de preşedintele Comisiei de Cod Electoral, liberalul Mihai Voicu.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri cu 273 voturi "pentru", zece "împotrivă" şi opt abţineri, proiectul legii alegerilor parlamentare.

Documentul prevede că alegerile vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

Liberalul Mihai Voicu explică eliminarea votului uninominal: "Nemulţumirile cu privire la legea veche şi nu am să mă refer la cele tehnice, ci am să mă refer la cele percepute de public au fost câteva importante şi anume faptul că a fost permisă legal, evident, o dilatare extrem de mare a numărului de parlamentari, care iniţial ar fi trebuit să facă parte din cele două Camere. Prin efectul legii, aproape 170 de parlamentari au venit în plus peste numărul de locuri stabilite. Exista de asemenea nemulţumirea şi neînţelegerea justificată a unor alegători, care nu înţelegeau de ce în Colegiul în care votau ei, nu cel de pe primul loc ajungea parlamentar".

Mihai Voicu precizează că "în noua lege avem un număr fix de parlamentari, este o chestiune transparentă, cunoscută, este scrisă în lege şi acel număr nu mai poate creşte niciodată pe parcursul unui întreg mandat. Revenirea la scrutinul de listă permite partidelor politice să-şi gestioneze aşa cum cred de cuviinţă şi evident nu vor ajunge niciodată la o soluţie perfectă, dar îşi vor gestiona mai bine resursele umane pe care le trimit în Parlament, ţinând cont şi de criterii politice interne, dar şi criterii care ţin de o bună reprezentare a acestora în comisiile de specialitate".

 

De ce revenim la votul pe liste?

 

De ce revine clasa politică la votul pe liste, blamat anterior de aceleaşi partide? "A fost o conjunctură politică în 2008, care a dus la schimbarea legii în sensul introducerii unui vot mixt, să spunem, în care se candida în colegii uninominale, dar reprezentarea era tot una proporţională. Aşa a fost atunci situaţia, influenţa preşedintelui Traian Băsescu, aflat în vârf de popularitate a contat foarte mult. Spre deosebire de 2008, acum putem să ne uităm şi în urmă, să vedem ce experienţă am avut timp de două mandate cu vechea lege, ce experienţă am avut până în 2004 cu legea care prevedea alegerea pe scrutin de listă şi să le comparăm", explică liberalul.

Mihai Voicu reiterează că sistemul de vot uninominal trebuia schimbat: "Era imposibil să nu fie schimbat, pentru că trebuie să ne gândim şi la factorii de conjunctură, care sunt în acest moment şi anume că există un Parlament cu un număr exagerat de mare de parlamentari şi de asemenea faptul că toate grupurile parlamentare au decis să voteze acest sistem arată că voinţa politică în interiorul Parlamentului era clar conturată".