Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber: Nu e necesară audierea premierului Victor Ponta în PE

Europarlamentarul ALDE, Renate Weber, spune la RFI că "nu se impune sub nici o formă" o altă discuţie despre situaţia din România, în Parlamentul European. Ea crede că dezbaterile de joi din Comisia LIBE a PE sunt suficiente şi critică intenţia unora de a compara cazul României cu cel al Ungariei.

Ar fi necesară audierea premierului Victor Ponta în Parlamentul European? "Nu, categoric nu cred că în acest moment se poate discuta de aşa ceva. De altfel, când s-a făcut iniţial propunerea de a se discuta ce se întâmplă în România, propunerea a făcut-o liderul grupului popular din Parlamentul European, domnul Manfred Weber, dânsul a cerut iniţial o dezbatere în plen, conferinţa preşedinţilor a decis să fie doar o discuţie în cadrul Comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, la care a participat prim-vicepreşedintele Frans Timmermans", spune Renate Weber.

Europarlamentarul consideră că discuţia de joi din Comisia LIBE este suficientă: "Nu cred că se impune sub nici o formă o discuţie, alta decât cea care deja a avut loc, pentru că s-au încercat tot felul de forţări şi de alăturări în legătură cu Ungaria. Or iertaţi-mă, dar lucrurile sunt fundamental diferite. În Ungaria, înainte de o discuţie în plen la care a participat şi Viktor Orban, nu vorbesc de cea de acum recentă, ci vorbesc de cea de acum câţiva ani, lucrurile atunci se refereau foarte mult la schimbarea unui cadru legislativ în Ungaria, existau deja legi făcute, o astfel de dezbatere a fost precedată de numeroase analize făcute de Comisia de la Veneţia, am avut tot felul de audieri publice. Deci lucrurile sunt diferite, eu sub nici o formă nu aş fi de acord să legăm cazul României, cu ghilimelele de rigoare, de cazul Ungariei. Sunt două situaţii diferite, chiar dacă popularii europeni privesc foarte mult politic şi dat fiind că au avut probleme şi au încă probleme cu un prim-ministru din partidul lor, preferă să arate cu degetul şi către o ţară, unde e un prim-ministru de la socialişti".