Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul IPP, Arcadie Barbăroşie: Contestarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului e inutilă. Dorin Chirtoacă a câştigat

chirtoaca.jpg

Dorin Chirtoacă e la al treilea mandat consecutiv în fruntea Primăriei Chişinău
Dorin Chirtoacă e la al treilea mandat consecutiv în fruntea Primăriei Chişinău

Victorie a pro-europenilor la alegerile pentru Primăria Chişinăului. Candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a fost reales primar general al capitalei moldovene în urma turului doi al alegerilor locale de duminică. Socialiştii nu recunosc rezultatul scrutinului, din cauza neregulilor de la vot. Într-un interviu la RFI, directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, spune că această contestare a rezultatelor este inutilă.

Chirtoacă a obţinut 53,44% din voturile exprimate, iar contracandidata sa, socialista Zinaida Greceanîi, 46,56% din sufragii.

În acest context, socialiştii – prin vocea liderului Igor Dodon – anunţă că nu vor recunoaşte rezultatul alegerilor, apreciind că există "o sumedenie de încălcări, care vor sta la baza contestării rezultatelor".

Încălcări au fost într-adevăr, contestaţii vor fi, dar rezultatul votului este clar, iar Dorin Chirtoacă va fi validat pentru a treia oară în funcţia de primar al Chişinăului, afirmă într-un interviu la RFI directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

„Contestări vor fi. Au existat şi în 2011. Domnul Dodon atunci a pierdut şi el în faţa lui Chirtoacă, a cerut renumărarea voturilor, s-au cheltuit resurse importante financiare, însă renumărarea a confirmat şi în 2011 victoria lui Dorin Chirtoacă. Se pare că lucrurile se vor repeta. Chiar dacă au existat nereguli, ele nu sunt de amploare şi de măsură să determine anularea rezultatelor alegerilor. Scrutinul va fi validat, iar domnul Dorin Chirtoacă îşi va prelua al treilea mandat consecutiv de primar de Chişinău”, afirmă Arcadie Barbăroşie.

„O victorie importantă pentru Partidul Liberal şi pentru pro-europeni”

Directorul IPP este de părere că „este o victorie importantă în primul şi în primul rând pentru Partidul Liberal (PL), care este, să amintim, în Opoziţie. (...) Astfel, în eventualitatea continuării negocierilor pentru formarea unei alte coaliţii guvernamentale, PL-ul are un atu important: a câştigat municipiul Chişinău. Astfel, ar putea impune condiţii mult mai dure pe parcursul acestor negocieri”.

Arcadie Barbăroşie spune totodată că „este foarte important că un partid pro-european a câştigat aceste alegeri. E un fapt simbolic că oraşul capitală este condus în continuare de un partid pro-european”.

„Republica Moldova nu se întoarce cu faţa spre Rusia”

Directorul Institutului de Politici Publice îi contrazice pe cei care spun că Republica Moldova se întoarce treptat către Rusia: „Rezultatele alegerilor în consiliile raionale şi municipale demonstrează că electoratul a susţinut partidele pro-europene şi parcursul european al R. Moldova. Votul din Chişinău confirmă încă o dată acest lucru”.

Barbăroşie explică şi faptul că, într-adevăr, „performanţele guvernării după 2009 a partidelor declarate pro-europene lasă mult de dorit. Aceste partide nu au răspuns doleanţelor electoratului dezamăgit în mare măsură, iar rezultatele alegerilor parlamentare au fost un rezultat al acestor nemulţumiri”.

Ascultaţi integral interviul mai jos.

 
Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, despre rezultatul alegerilor locale pentru Primăria Chişinăului