Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chirtoacă la RFI: Negocierile pentru formarea unui nou Guvern să nu fie ca la piaţă, cineva ia merele mari, altcineva doar cojile

Viitorul Guvern al Republicii Moldova trebuie să fie format de grupările cu viziune proeuropeană. O spune la RFI prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, reales pentru al treilea mandat de primar al Chişinăului. El declară că negocierile pentru formarea unei eventuale coaliţii trebuie să fie echitabile, nu ca la piaţă.

Dorin Chirtoacă precizează că "Partidul Liberal nu a plecat de la guvernare, Partidul Liberal a fost plecat de la guvernare, respectiv acum cei care ne-au exclus şi au preferat să facă alianţe cu comuniştii după ce au suferit un eşec de proporţii au posibilitatea să repare într-un fel lucrurile, prin acceptarea propunerii pe care ne-a făcut-o Uniunea Europeană în ceea ce priveşte modelul de formare a viitoarei guvernări. A fost un consens atins de şase formaţiuni politice: trei din Republica Moldova, trei din UE, familiile politice din care facem parte, popularii europeni, socialiştii şi respectiv liberal-democraţii europeni. În mod normal, acea formulă de guvernare ar trebui să stea la baza unei viitoare majorităţi parlamentare şi unui Guvern proeuropean. Obligatoriu cu reforma pe justiţie, procurorul independent, adică aproximativ aceleaşi lucruri care au avut loc şi au loc şi în România în ultimii zece ani".

În opinia liberalului, "cu siguranţă vor exista negocieri, se va pune la propriu, la modul cel mai serios, problema cum să fie depăşită chestiunea, pentru că suntem conştienţi, orice alt scenariu, alegeri anticipate, ar însemna să fie predată practic Republicii Moldova stângii politice, aservite puternic Kremlinului".

Dorin Chirtoacă spune că discuţiile privind formarea unei noi coaliţii trebuie să fie echitabile: "Noi considerăm că trebuie să avem pe masă regulile de joc din UE în ceea ce priveşte formarea unei coaliţii, obiectivele de guvernare scrise în detaliu, regulile de funcţionare ale coaliţiei, neadmiterea altor majorităţi, votatul la comun cu comuniştii, cu socialiştii sau cu alţii, atunci când nu-ţi convine poziţia membrilor alianţei, deci să nu se schimbe majorităţile niciodată şi să avem un algoritm de repartizare a portofoliilor, pe baza unei reguli clare, egale pentru toată lumea, nu ca la piaţă, cineva ia merele mari, altcineva ia merele mici, iar la urmă cuiva îi rămân doar cojile, frunzele sau gunoaiele".

1313