Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul Andrei Ţăranu: UNPR are un potenţial de şantaj mare asupra PSD

oprea_2.jpg

Şeful UNPR, Gabriel Oprea, a fost numit premier în locul lui Victor Ponta, aflat în convalescenţă în Turcia
Şeful UNPR, Gabriel Oprea, a fost numit premier în locul lui Victor Ponta, aflat în convalescenţă în Turcia

Numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la vârful SIE, cu susţinerea UNPR, ridică primele semne de întrebare cu privire la soliditatea coaliţiei de guvernare. Politologul Andrei Ţăranu spune, într-un interviu la RFI, că votul de marţi al Parlamentului arată pentru prima dată că majoritatea parlamentară se poate oricând schimba. În plus, Andrei Ţăranu mai afirmă că UNPR-ul se dovedeşte o dată în plus doar un aliat de conjunctură pentru PSD.

“Guvernul Ponta are în acest moment foarte mari probleme. Viitorul coaliţiei de guvernare va fi unul extrem de complicat. Domnul Ponta, retras în Turcia, cu câteva dosare penale în acelaşi timp, cu mai multe cereri ale preşedintelui Iohannis de a-şi da demisia, a suferit ieri o înfrângere foarte mare la vot în sensul. S-a dovedit că oricând poate să se schimbe majoritatea şi că UNPR-ul este mai degrabă un aliat de conjunctură, aşa cum a fost şi în 2012, şi că, în ciuda faptului că spune că nu va “trânti” niciun guvern din care face parte, a dat semnalul că are o capacitate de şantaj şi, în egală măsură, un potenţial de alianţe extrem de mare”, spune Andrei Ţăranu.

Analistul subliniază totodată că, odată întors din Turcia, Victor Ponta se va regăsi în mijlocul unui partid şi în mijlocul unei alianţe de guvernare sensibil diferite faţă de cum le-a lăsat la plecarea sa din ţară: “Ne aducem aminte că acest guvern tocmai rămăsese în funcţie – şi părea să aibă o majoritate confortabilă – în urma unei moţiuni de cenzură. Or, între timp, lucrurile s-au schimbat pentru că au apărut multe alte date care dau senzaţia că se schimbă încet-încet polul de putere dintre Palatul Victoria către Cotroceni”.

Întrebat dacă, în acest context, o nouă moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ponta ar putea avea succes, Andrei Ţăranu afirmă că “UNPR-ul nu este în acest moment de acord să schimbe majoritatea parlamentară pentru că are un potenţial de şantaj mult mai mare asupra PSD-ului. În cazul unei coaliţii cu PNL, este destul de greu de crezut că UNPR ar putea să candideze alături de PNL şi să şi câştige ceva. Pe când, în interiorul alianţei de centru-stânga parafate de PSD şi UNPR, există posibilitatea ca UNPR-ul să îşi păstreze o bună parte din locurile din Parlament.

Ascultaţi mai jos varianta integrală a interviului cu Andrei Ţăranu

 
Politologul Andrei Ţăranu, despre fragilitatea alianţei de guvernare