Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldovenii, așteptați la studii în România

Tinerii moldoveni care își doresc să facă studiile în România își pot pregăti deja dosarele. Astfel, cetățenii din nordul R.Moldova pot merge să-și depună actele la Bălți, în prezența comisiilor mixte, în perioada 18-21 iulie, la Chișinău din 23 până pe 27 iulie, iar la Cahul între 29 și 31 iulie. Dosarele vor fi preluate la consulatele României de la Cahul și Bălți, dar și la Chișinău. Și în acest an, Guvernul de la București a acordat 5000 de burse tinerilor moldoveni.

”Un student care își face studiile în România are mai multe șanse să fie angajat, chiar și aici acasă, în R.Moldova. Acolo sunt mai multe perspective, este un pic mai greu, dar dacă vrei să înveți,înveți. Romania are de câștigat pentru că a aderat la Uniunea Europeana, pe când noi mai avem de așteptat” – cei pe care tocmai i-ați auzit sunt câțiva tineri care au venit să-și depună acum un an dosarele la studii în România.

De regulă, tineri moldoveni preferă o universitate din România pentru că, spun ei, studiile sunt mai bune, calitative, diploma obținută peste Prut este mai bine cotată în țările Uniunii Europene. În România tinerii sunt motivați să învețe pentru ca iau și o bursă mai mare decât în R.Moldova. Spre exemplu, elevii și studenții basarabeni vor avea lunar o bursa de 65 de euro, în timp ce în R.Moldova tinerii iau în jumătate.

În acest an, timp de două săptămâni, o comisie mixtă se va afla în R.Moldova și va prelua toate dosarele tinerilor, promite ambasadorul României în R.Moldova, Marius Lazurcă. Oficialul a venit și cu un sfat pentru tineri: ”Îi rog să nu se grăbească să depună neapărat dosarul în prima zi în care comisa va fi prezentă în orașele respective, fiindcă din experiența anilor trecuți, în prima zi este multă lume, se formează cozi, e înghesuială. Comisa nu va pleca din Republica Moldova fără să preia toate dosarele tuturor doritorilor de a primi o bursă în România”, a menționat Marius Lazurca.

Pentru o mai bună desfășurare a procesului de preluare a dosarelor, se va ține cont de unele măsuri, spune ambasadorul României la Chișinău. ”Vă amintiți anul trecut am introdus ordinea alfabetică pentru preluarea dosarelor, astfel încât să se evite înghesuiala, cozile, mai cu seamă într-o perioadă caniculară. De asemenea, contăm ca și în anii precedenți pe sprijinul organizațiilor neguvernamentale, pe sprijinul voluntarilor, a celor care sunt deja studenți în România și care în anii precedenți au venit să le explice viitorilor studenți cum e viața de student în România, cum să-și alcătuiască dosarul, cum să opteze pentru o universitate, în ce ordine să pună opțiunile lor”.

Din cele cinci mii de locuri subvenționate de statul român, 1500 de locuri (cu bursă și fără bursă) sunt destinate pentru învățământul preuniversitar, 2 800 de locuri (cu bursă și fără bursă) pentru studii superioare, ciclul I, dintre care 500 de locuri pentru deținătorii diplomelor de licență din România și 390 de locuri subvenționate de stat, cu bursă pentru extensiunile universitare Bălți și Cahul - 550 de locuri masterat, dintre care 320 de locuri (cu bursă și fără bursă) pentru extensiunile universitare Bălți și Cahul.

De asemenea, 25 burse de locuri subvenționate cu bursă pentru rezidențiat, 125 burse de locuri (cu bursă și fără bursă) pentru programele doctorale. Tinerii moldoveni vor putea studia în 45 de universități din România.

Potrivit ambasadorului român în R.Moldova ”astăzi se reconfirmă un angajament pe care România l-a luat, în fond, odată cu angajarea raporturilor politico-diplomatice cu Republica Moldova, la începutul anilor 90, angajament care s-a consolidat în fiecare an, și care a crescut în mod substanțial mai cu seamă în 2010, un angajament care a deschis posibilitatea multor tineri din R.Moldova să-și continue studiile în România”, a mai declarat ambasadorul României la Chișinău.

Pentru mai multe detalii privind metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni, lista actelor necesare pentru depunerea dosarului și repartizarea locurilor în instituțiile de învățământ și specialități, pot fi găsite pe pagina  Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România http://www.edu.ro/index.php/articles/22921. România acordă burse pentru tinerii din Republica Moldova începând cu anul 1990.