
Politică
Titus Corlăţean, la RFI: Discursul de extremă stânga al lui Alexis Tsipras nu se poate schimba de pe o zi pe alta
corlatean.jpg

“Avem de a face cu un joc politic extrem de riscant al Guvernului de la Atena, care s-a angajat şi în această formulă aparent democratică de referendum în care premierul grec îşi îndeamnă cetăţenii să voteze împotriva planului de restructurare a datoriei şi a celorlalte condiţii puse de partenerii europeni. E foarte, foarte greu de văzut dacă un astfel de joc politic este sustenabil şi chiar poate dura la nesfârşit din partea autorităţilor din Grecia”, spune Titus Corlăţean.
Fostul şef al diplomaţiei române mai afirmă că, având în vedere apartenenţa la extrema stângă a premierului Alexis Tsipras, şeful partidului de guvernământ Syriza, discursul acestuia “nu se poate schimba de pe o zi pe alta, chiar dacă a ajuns la guvernare. Iar asta s-a văzut în modul în care Executivul grec s-a poziţionat în discuţiile cu partenerii europeni”. Titus Corlăţean mai afirmă că “discursul acesta populist nu poate genera soluţii şi riscă să agite şi mai mult contextul şi aşa tensionat din Grecia: am văzut cozile lungi nu doar ale pensionarilor la bancomate. Gândiţi-vă ce ar putea să se întâmple pe străzile de la Atena...”.
Republica Moldova, în continuare pe traseul european
“Există multe riscuri pentru Republica Moldova în momentul de faţă, însă orientarea proeuropeană a Chişinăului va continua”, afirmă la RFI fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, în contextul alegerilor locale din statul vecin şi al peisajului politic complicat după demisia premierului Chiril Gaburici. Titus Corlăţean este de părere că apropierea de Moscova nu reprezintă o variantă pentru Republica Moldova în momentul de faţă.
“Republica Moldova nu doar că a semnat un acord politic şi economic cu UE, dar la alegerile locale care tocmai s-au încheiat un număr decisiv de primari per ansamblul ţării, de consilieri în raioane, au fost aleşi pe listele partidelor cu orientare pro-europeană” subliniază Corlăţean.
El mai afirmă că “nu trebuie să uităm că acest vot foarte important în capitala Republicii Moldova a fost câştigat în ultimă instanţă de reprezentantul unui partid pro-european. Deci, sunt riscuri, provocări pentru Republica Moldova, dar orientarea pro-europeană eu cred că va continua de o manieră clară. Cu toţii aşteptăm cu interes restructurarea coaliţiei de guvernare, de această dată cu o majoritate clară în Parlament formată exclusiv din formaţiunile cu orientare pro-europeană”.