Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judecătorul Anthony Kennedy – cel mai influent om din America?

anthony_kennedy.jpg

Anthony Kennedy
Anthony Kennedy deține balanța între conservatori și liberali în Curtea Supremă a SUA
Image source: 
AP

În ultimele săptămâni Curtea Supremă a ținut afișul în Statele Unite prin câteva decizii de mare importanță, care în mod cert vor avea un impact covârșitor în societatea americană. Dintre acestea se remarcă trei: validarea constituționalității asigurării sociale de sănătate (“Obamacare”), legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex și constituționalitatea execuțiilor prin injecții letale. 

Primele două sunt considerate victorii ale curentului de gândire liberal (sau de stânga, în accepție americană), în timp ce a treia a fost catalogată drept o victorie a curentului de gândire conservator (de dreapta).

Ce au în comun cele trei decizii este scorul cu care au fost adoptate: 5 la 4.

Curtea Supremă a Statelor Unite este compusă din nouă judecători și în actuala componență are patru judecători considerați conservatori – John Roberts (președinte), Antonin Scalia, Clarence Thomas și Samuel Alito și patru judecători considerați liberali – Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg, Sonia Sotomayor și Elena Kagan.

În fiecare din cele trei decizii sus-menționate judecătorii conservatori și liberali s-au aliniat ideologic prin votul lor.

De fiecare dată balanța a fost înclinată de al nouălea judecător – Anthony Kennedy, cunoscut ca “the swing vote” – votul decisiv - în această curte profund divizată pe criterii partizane.

Numit în 1986 de președintele Republican Ronald Reagan (cunoscut pentru vederile sale conservatoare), judecătorul Kennedy, rămâne pentru mulți imprevizibil.

Voturile sale sunt adeseori date mai degrabă pe criterii morale personale decât bazate pe o teorie solidă a jurisprudenței.

Deciziile cu privire la mariajul gay și injecția letală au dus la opinii separate diametral opuse – “pedeapsa cu moartea e neconstituțională” a spus judecătoarea Bader Ginsburg, în timp ce ultra-conservatorul Scalia (catolic practicant și tată a nouă copii) afirma “spre deosebire de căsătoriile de același sex, pedeapsa cu moartea e permisă de Constituție ”.

Judecătorul Kennedy are opinii uneori contrastante: e un sprijinitor al drepturilor homosexualilor, dar sceptic când e vorba de discriminare pozitivă pe criterii de rasă sau culoare.

El s-a alăturat conservatorilor când a fost vorba de apărarea dreptului de a purta armă, dar a votat cu liberalii când curtea a decis că deținuții suspectați de terorism de la baza militară Guantanamo Bay din Cuba se bucură de habeas corpus – dreptul de a nu fi reținuți fără o decizie a unei instanțe judiciare.

Kennedy este cunoscut și pentru faptul că nu este inflexibil, putând să-și nuanțeze în timp pozițiile.

Situația sa, într-o Curte Supremă unde cei patru judecători conservatori se opun aproape cu regularitate celor patru judecători liberali, este una de influență enormă.

Conservatori contra liberali

Curtea Supremă a Statelor Unite adoptă decizii definitive și irevocabile în cazuri individuale, unele dintre ele referitoare la constituționalitatea unor legi federale sau ale statelor componente ale uniunii (în SUA nu există o Curte Constituțională care să examineze constituționalitatea unei legi înainte de promulgarea ei, ca în România sau Republica Moldova, de pildă).

Deciziile sunt adeseori de o importanță covârșitoare având caracter de precedent juridic și echivalând practic uneori cu un amendament la Constituție (Roe v Wade 1973, prin care a fost legalizat avortul la cerere sau chiar recentul caz Obergefell v Hodges, privind căsătoria între persoane de același sex).

Judecătorii conservatori sunt de obicei constructiviști, sceptici cu privire la implicare în decizii radicale acolo unde intenția legislatorului nu e clară, reticenți în a deveni ei înșiși legislatori nealeși prin vot popular.

Judecătorii liberali sunt cunoscuți ca activiști, gata să dea decizii radicale acolo unde legea nu spune nimic sau e sumară (legalizarea avorturilor, de pildă, chestiune complet absentă din Constituția Statelor Unite sau mariajul gay). 

Judecătorii Curții Supreme a SUA sunt numiți pe viață de președintele Statelor Unite, cu aprobarea Senatului.

Această este una dintre marile mize ale alegerilor prezidențiale, căci de cele mai multe ori un judecător rămâne în funcție mult timp după ce președintele care l-a numit și-a încheiat mandatul.

Judecătorul Kennedy are 79 de ani, aceeași vârstă ca și Scalia, iar Bader Ginsburg are 82 de ani, fiind decana de vârstă a Curții Supreme, mezina fiind Elena Kagan în vârstă de 55 de ani.

Niciunul dintre cei nouă judecători nu a dat semne că are dori să se retragă, iar falia dintre conservatori și liberali rămâne la fel de profundă, reflectând-o pe cea din societatea americană.

În aceste condiții, influența judecătorului Kennedy rămâne una covârșitoare, iar opiniile sale dau o geometrie variabilă pozițiilor Curții Supreme și un anume echilibru între curentele conservator și liberal.