Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oficial rus: Grecia, un pas spre ieșirea din zona euro

euro.jpg

Grecii sărbătoresc NU-ul de la referendum. REUTERS/Yannis Behrakis

Rezultatul referendumului din Grecia a fost comentat și de oficiali ruși. Prin votul împotriva propunerilor creditorilor internaționali, Grecia a făcut la referendumul de duminică 'un pas către ieșirea din zona euro', a declarat vice-ministrul rus al economiei, Aleksei Lihaciov, citat de AFP.

'O eventuală ieșire a Greciei din zona euro ar fi un fel de terapie de șoc pentru Uniunea Europeană', a precizat oficialul rus, care estimează că moneda euro se va devaloriza în raport cu dolarul american în zilele următoare, însă nu semnificativ. 'Dacă UE trage concluziile corecte se va ajunge la o anumită asanare bugetară în zona euro, iar moneda comună va urca din nou', a mai apreciat vice-ministrul rus al economiei.

Totuși, în cazul ieșirii Greciei din zona euro, și alte țări ar putea să-i urmeze exemplul, fapt care ar antrena 'consecințe ireparabile pentru UE  și pentru euro', mai estimează oficialul rus, care crede că un astfel de scenariu 'este puțin probabil, dar teoretic posibil'.

La rândul său, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), consideră că rezultatul referendumului din Grecia reconfirmă încrederea semnificativă de care se bucură guvernul condus de Alexis Tsipras și în același timp consolidează poziția Greciei la negocierile cu UE.

'Este puțin probabil să se ajungă la o situație de haos necontrolabil, nimeni nu are nevoie de așa ceva. Tsipras se va simți mai sigur pe el la negocierile cu creditorii europeni', a mai spus parlamentarul rus, citat de agenția RIA-Novosti.