Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leonard Orban: Riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ

leonard_orban_riscul_grecia_paraseasca_zona_euro_crescut_semnificativ.jpg

Revine Grecia la drahmă ? (Foto: Reuters/Dado Ruvic)
Revine Grecia la drahmă ? (Foto: Reuters/Dado Ruvic)

Demisia ministrului grec de Finanţe facilitează negocierile Atenei cu creditorii săi, dar nu rezolvă problema. Iată ce spune la RFI Leonard Orban, consilier pentru Afaceri Europene al preşedintelui Klaus Iohannis. El precizează că opinia sa personală este că riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ, dar că trebuie păstrat optimismul.

Leonard Orban afirmă că demisia lui Yanis Varoufakis nu rezolvă problema Greciei: "Haideţi să zicem că facilitează, dar nu rezolvă, pentru că până la urmă, vor fi negocieri extrem de dificile. Sigur că s-a decis organizarea unui Euro-summit, întâlnirea şefilor de stat şi de Guvern din statele membre ale zonei euro, se va da foarte probabil un semnal politic, deşi nu e deloc simplu să se dea acest semnal politic de accelerare a negocierilor, dar până la urmă, vor fi detalii tehnice care vor trebui să fie negociate şi nu va fi deloc un proces simplu. Părerea mea e că un acord va trebui să fie găsit sub o formă sau alta cel târziu până în 20 iulie, când e o nouă scadenţă la plata unor datorii pentru autorităţile elene".

Consilierul prezidenţial crede că riscul ca Grecia să iasă din zona euro a crescut: "În momentul de faţă, pot să vă spun ca opinie personală că riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ. Dar eu cred că toate statele membre vor face eforturi mari, astfel încât să se evite un asemenea scenariu, dar în momentul de faţă, un asemenea scenariu nu poate fi exclus (...). Trebuie să rămânem optimişti, trebuie să explorăm orice fel de posibilitate, astfel încât să se evite ieşirea Greciei din zona euro".

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat luni dimineaţă că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei.

Demnitarul arată într-un comunicat de presă că a fost informat că unii membri ai zonei euro ar prefera să fie absent de la reuniunile miniştrilor de Finanţe, "o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord".