Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Guvernul federal rămîne deschis la dialog”

merkel.jpg

Angela Merkel. REUTERS/Fabrizio Bensch

Reacţii la Berlin după referendumul de ieri din Grecia. Bavarezii pledează pentru eliminarea Greciei din zona euro, pe cînd social-democraţii, creştin-democraţii şi ecologiştii se pronunţă pentru o soluţionare pozitivă a situaţiei dramatice. Postcomuniştii, în schimb, reproduc lozincile populiste ale colegilor lor din partidul lui Tsipras.

 Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

„Tsipras şi guvernul său duc poporul grec pe o cale a renunţărilor amare şi a lipsei de sperenţe”. Cu aceste cuvinte a comentat vice-cancelarul şi liderul social-democraţilor germani, Sigmar Gabriel, rezultatul referendumului de ieri. Gabriel a fost primul reprezentant al guvernului federal care s-a pronunţat public în legătură cu plebiscitul. A urmat o declaraţie mai diplomatică a ministrului de externe Frank-Walter Steinmeier în care acesta a arătat că rezultatul votului trebuie acceptat, iar concluziile vor trebui trase de către guvernul grec. Expertul social-democrat pentru probleme bugetare, Karsten Schneider, a calificat plebiscitul, într-un interviu televizat (de ZDF), drept un vot pentru ieşirea din zona euro.

Într-un interviu acordat televiziunii publice germane (ZDF), preşedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, nu şi-a ascuns consternarea, pledînd pentru continuarea dialogului cu Atena. „Nu putem trînti acum uşa”, a spus el.

Pentru continuarea dialogului s-a pronunţat şi cancelara Angela Merkel.

Prin vocea purtătorului de cuvînt al cancelariatului, Steffen Seibert, ea a comunicat opiniei publice, luni la prînz, că guvernul federal „a luat notă de votul negativ clar exprimat și respectă acest rezultat. Guvernul federal rămîne deschis la dialog. Condițiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor însă nu sunt întrunite, fiindcă ţinem cont de decizia de ieri a cetățenilor greci”. „Uşa pentru negocieri rămîne deschisă”, a adăugat purtătorul de cuvînt.

Referitor la speculaţiile privind un „grexit”, adică ieşirea Greciei din zona monedei euro, Seibert a spus: „Grecia este o ţară membră a zonei euro. Acum e rîndul Greciei şi al guvernului grec să acţioneze în aşa fel încît să rămînă la fel.” Seibert a anunţat, în acelaşi context în faţa presei, că Germania se pregăteşte de a acorda ajutoare populaţiei din Grecia.

Despre necesitatea acordării de ajutoare umanitare pentru populaţia afectată de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro au vorbit în cursul dimineţii şi cîţiva politicieni germani.

Postcomuniştii germani, din Partidul Stîngii (Die Linke), au salutat rezultatul referendumului, calificîndu-l drept „o victorie a democraţiei în Europa”. „Grecii s-au pronunţat a doua oară împotriva politicii catastrofale a reducerilor pe tărîm social şi a devastării economice”, a declarat liderul partidului, Bernd Riexinger, într-un interviu. „Ei s-au pronunţat contra cursului de austeritate, au spus ‚nu’ unui medicament care îmbolnăveşte.” Riexinger a cerut reluarea imediată a negocierilor şi „respectarea voinţei populaţiei elene”.

Potrivit postului naţional de radio, ministrul bavarez al economiei, Ilse Aigner, a avertizat faţă de noi concesii faţă de Grecia. „Europa nu se poate lăsa şantajată. Alte concesii ar constitui o mare greşeală”, a spus politiciana creştin-socială, sintetizînd indirect părerile dure ale altor demnitari bavarezi care în ultimele săptămîni s-au pronunţat pentru eliminarea Greciei din zona euro. Comentînd demisia ministrului elen al finanţelor, Aigner a spus că gestul acestuia o îngrozeşte pentru că urmările le vor suporta grecii şi europenii.

Reamintim că ministrul grec al finanţelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea condiţiilor creditorilor, acuzînd de „terorism” Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Propunerile vehiculate în cursul acestei zile legate de o reeşalonare a datoriilor Greciei, formulate între altele de şefa grupului parlamentar ecologist, Katrin Göring-Eckardt, (pentru televiziunea ZDF) au fost respinse de către guvernul federal. Un purtător de cuvînt al ministrului german de finanțe Wolfgang Schäuble a exclus orice restructurare a datoriilor.

Preşedintele Uniunii Federale a Industriei Germane, Ulrich Grillo, a calificat rezultatul plebiscitului drept „o palmă dată tuturor europenilor”, afirmînd că grecii „s-au auto-manevrat într-o situaţie extrem de dificilă”. Vinovat pentru această stare de fapt este guvernul care poartă răspunderea pentru urmările care vor duce la o înrăutăţire dramatică a situaţiei.