Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grexit: Ultima şansă de salvare, pe 12 iulie

grexit_ultima_sansa_de_salvare_pe_12_iulie.jpg

Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Francois Lenoir)
Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Toţi liderii UE se vor reuni duminică, 12 iulie, la Bruxelles, pentru ultima şansă acordată Greciei. Nici o variantă nu este exclusă acum. Guvernul grec nu a putut prezenta marţi seară o propunere pentru acord şi mai are doar două zile pentru a o face.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

De data aceasta, liderii din zona euro par categorici: duminicᾰ va fi ultima reuniune pe aceastᾰ tema. Toṭi liderii UE vor fi prezenṭi, întrucât ṣi ṭᾰri din afara zonei euro au dorit sᾰ fie implicate în discuṭii.

Nicio variantᾰ nu este exclusᾰ acum, inclusiv pᾰrᾰsirea UE de cᾰtre Grecia, avînd în vedere cᾰ Germania afirmᾰ mai departe cᾰ tot nu sunt reunite condiṭiile pentru o reuṣitᾰ. Se aṣteaptᾰ acum noile propuneri de la Atena.

Grecia ar putea depune o cerere pentru un al treilea împrumut, de data aceasta pe lângă Mecansimul European de Stabilitate, creat din cauza crizei greceṣti, în urmᾰ cu trei ani. Dar tot zona euro va trebui sᾰ aprobe împrumutul, însᾰ cu o restructurare a datoriei, acesta fiind scopul final al Guvernului grec.

Şi totuṣi, marṭi searᾰ la Bruxelles erau aṣteptate propunerile Greciei, al cᾰrei prim-ministru Alexis Tsipras spunea cᾰ rezultatul referendumului din 5 iulie i-a întᾰrit poziṭia de negociere.

În realitate, Tsipras şi al sᾰu nou ministru de Finanṭe, Euclid Tsakalotos, au venit cu mâna goalᾰ.

Zona euro a tras astfel concluzia cᾰ poziṭia de negociere a fost de fapt cu mult slᾰbitᾰ, iată ce spuneau cancelarul german, Angela Merkel, dar şi omologul sᾰu italian, Matteo Renzi. Aceeaṣi remarcᾰ a fost fᾰcutᾰ şi de mediatorul acestei crizei, preṣedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Franṭa, cu toate cᾰ era foarte împᾰciuitoare pânᾰ acum, a pus punctul pe "i", prin declaraṭia preṣedintelui François Hollande: "Nu existᾰ decât douᾰ opṭiuni: a fi sau a nu fi membru al zonei euro".

Zona euro îṣi dᾰ seama cᾰ situaṭia poporului grec este dificilᾰ, un ajutor umanitar de urgenṭᾰ va fi pus pe picioare. Dar nicio concesie nu va mai fi fᾰcutᾰ Guvernului Tsipras. Dacᾰ acesta nu trimite pânᾰ vineri, 10 iulie, la ora 8.30, un nou set de propuneri realiste, atunci i se va întoarce spatele definitiv.

Mihaela Gherghişan, despre criza din Grecia