Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexis Tsipras în plenul PE: Vrem repartizarea corectă a poverii

alexis_tsipras_plenul_pe_vrem_repartizarea_corecta_poverii.jpg

Premierul grec, Alexis Tsipras, în plenul PE, la Strasbourg (Foto: Reuters/Vincent Kessler)
Premierul grec, Alexis Tsipras, în plenul PE, la Strasbourg (Foto: Reuters/Vincent Kessler)

Grecia îşi doreşte un acord cu partenerii săi europeni, care să arate o posibilitate de ieşire din criză şi să includă reformele necesare. Iată ce a declarat premierul grec, Alexis Tsipras, în plenul Parlamentului European.

ACTUALIZARE 2: Alexis Tsipras le-a spus parlamentarilor europeni că va prezenta în următoarele două zile propuneri pentru ca Grecia să regăsească drumul creșterii economice și să rupă programele de austeritate, care, după el, au dus la catastrofă economică.

 

ACTUALIZARE 1: După discurs, au urmat reacțiile parlamentarilor europeni. Ele au fost diferite, în funcție de tabăra politică. Astfel, Manfred Weber, președintele grupului popularilor europeni s-a referit imediat la alte țări din Europa de Est și i s-a adresat lui Tsipras în felul următor: "Cum puteți spune că nu mai puteți face economii suplimentare? Spuneți-le asta bulgarilor, care au un salariu de cinci ori mai mic decât în Grecia!". Iar concluzia lui Manfred Weber, care a fost huiduită de o parte a asistenței, a sunat așa: "Domnul Tsipras e un reprezentant ales și îl respectăm, dar pe plan politic vom continua să îl combatem. Vă place eșecul, nouă ne place succesul, vă place să divizați, nouă ne place compromisul. Sper că vă veți regăsi repede rațiunea și ne veți prezenta un program".

Liderul socialiștilor europeni, Giani Pitella, a spus că partidul său nu va accepta niciodată ieșirea Greciei din zona euro. Optimist, el crede într-un acord în această săptămână și a fost de acord cu Tsipras că problema restructurării datoriei trebuie pusă pe masă.

În fine, Guy Verhofstadt, liderul liberalilor europeni, a salutat eforturile grecilor, despre care a spus că au făcut eforturi enorme… mai puţin clasa politică. "Opriți logica clientelistă", a spus Verhofstadt, "opriți privilegiile atribuite armatorilor, insulelor, partidelor politice!".

 

Alexis Tsipras susţine că Grecia a devenit în ultimii cinci ani "un teren de experimentare a austerităţii, care a eşuat", în timp ce "şomajul şi sărăcia au explodat, iar marginalizarea şi excluziunea socială s-au dezvoltat".

"Propunem un ansamblu de reforme care să ofere o repartizare corectă a acestei poveri şi cu cât mai puţine consecinţe care să ducă la recesiune, acoperind nevoile de finanţare ale ţării şi implementând un program care să ducă la creştere. Primul obiectiv este combaterea şomajului şi întărirea companiilor", spune premierul grec în plenul PE de la Strasbourg.

Potrivit lui Tsipras, propunerea de refinanţare a datoriei Greciei nu are ca scop să împovăreze Europa.

"Îmi asum responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în ultimele cinci luni şi jumătate", dar responsabilitatea pentru situaţia Greciei şi dificultăţile din prezent nu îşi au originea în ultimele cinci luni şi jumătate, ci în ultimii cinci ani şi jumătate, susţine Alexis Tsipras.

Premierul grec subliniază că fondurile acordate Greciei nu au ajuns niciodată la poporul elen, ci au fost folosite pentru a salva bănci.